Delfin
Delfin
Medianno
Nevidljiva multipla skleroza - Ne moraš vidjeti moje MS simptome da bi im vjerovao

U Toplicama Lipik obilježen Svjetski dan multiple skleroze

06.06.2019. 12:23 | 1126 pregleda | Vijesti

U organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske sa suorganizatorima, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Medicinskim fakultetom u Osijeku u četvrtak, 6. lipnja, u konferencijskoj dvorani „Quella“ održano je obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze koji se ove godine obilježava pod motom „Moj nevidljivi MS“.

Piše:
Matija Kulhavi

Multiplu sklerozu još nazivaju i bolest s 1000 lica, a prema nekim procjenama, od multiple skleroze trenutno u Hrvatskoj boluje oko 6500 osoba.“, kazala je prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar na početku današnjeg obilježavanja kojem su, uz brojnu publiku koja je dupkom ispunila konferencijsku dvoranu „Quella“ Toplica Lipik, prisustvovali i Sandra Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, ujedno i izaslanica župana Alojza Tomaševića, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branka Lukić, te kao domaćini prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, neurolog KBO i voditeljica Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Osijek te začetnica neurorehabilitacije na našim prostorima, kao i zamjenik ravnatelja Toplica Lipik Ivan Pavao Čevizović, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije koji su prisutnima poželjeli dobrodošlicu na skup.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je ovom prigodom istaknuo zadovoljstvo brojem sudionika ovog skupa u Toplicama Lipik koje su se opredijelile da se razvijaju kao ozbiljna rehabilitacijska ustanova, s naglaskom na području neurorehabilitacije, a ponajprije multiple skleroze i moždanog udara, kao regionalni rehabilitacijski centar. On je kazao i da se u Lipiku radi na razvoju zdravstvenog turizma kako bi se Lipik vratio na one stare, predratne staze, kad je bio uspoređivan s mondenim lječilištima kao što su Karlovy Vary.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Sandra Sekulić čestitala je liječnicima koji se trude otkriti uzrok, naći lijek i olakšati rano prepoznavanje ove bolesti, a Branka Lukić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske je govorila o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe koje su oboljele od multiple skleroze.

Skup je nastavljen predavanjima od strane stručnjaka za liječenje i rehabilitaciju multiple skleroze koji su govorili o novostima u liječenju, vrstama liječenja i rehabilitacije, kao i o uslugama koje pruža Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Program obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u Lipiku obilježavao se i prethodnih dana s dva kulturna događanja - „Pjesničkom večeri avangardne i urbane poezije“ na terasi „Hotela Dependence“ i prikazivanjem filma „100 METARA“ odustajanje nije opcija.

FOTOGALERIJA