Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
TOPLICE LIPIK-OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MULTIPLE SKLEROZE

Zalogaj poezije, glazbe i humora

05.06.2019. 11:42 | 1102 pregleda | Vijesti

Zračna terasa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik je povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze ugostila nesvakidašnji događaj. U utorak 4. lipnja u 19 sati, pod vedrim nebom u predivno lipanjsko predvečerje, oko 80 okupljenih ljubitelja poezije moglo je jučer uživati u stihovima moderne, avangardne i haiku poezije kao i u glazbi i humoru.

Piše:
Tomislav Ević

Da nam pojasni samo događanje upitali smo voditeljicu večeri prim. dr. sc. Senku Rendulić Slivar: „Danas smo se okupili na zračnoj terasi hotela "Depandance" Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik stoga što smo željeli obilježiti Svjetski dan multiple skleroze. Naime Bolnica za rehabilitaciju Lipik bavi se rehabilitacijom neuroloških bolesnika i ima dugogodišnju tradiciju jer je prošlo već 60 godina od osnivanja prvog odjela za neurološku rehabilitaciju bolnice Lipik. Kod nas gravitira jedna trećina oboljelih od multiple skleroze koji se redovito godišnje rehabilitiraju, a ako kažem da u hrvatskoj danas boluje oko 6000 ljudi od te neobične bolesti mislim da sam dovoljno rekla. Kod nas je godišnje na rehabilitaciji oko 400 bolesnika. Godine 2009. imali smo do 100, nakon čega smo se aktivirali zajednički kao tim u bolnici i postavili smo si kao strategiju da budemo centar za rehabilitaciju oboljelih od multiple skleroze za regionalno područje Slavonije, međutim doista imamo bolesnike iz cijele Hrvatske.

Danas je s nama i gospođa Branka Lukić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH).
Pripremili smo jedan specifičan događaj jer kod nas gostuju pjesnici iz Siska, Zagreba, Rijeke i Novske. To su prije svega članovi Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture SUPAUK čiji je predsjednik gosp. Josip Kleković. Ova Udruga promovira jedan zanimljiv događaj imena „Zalogaj poezije“. Ovaj humanitarni događaj došli su učiniti svečanijim pjesnici: Anamarija Borić, Mira Jungić, Sanja Dominuš, Branko Tompić, Denis Vidović. Pojedini od pjesnika izdali su već i svoje zbirke. Voditelj Zalogaja poezije je gosp. Salih Kulović, a stručni suradnik gosp. Siniša Matasović koji je ujedno i jedan od članova Hrvatskih pjesničkih huligana koji su prije sat vremena u Multikulturalnom centru Lipik imali promociju svoje zbirke suvremene ironične poezije „Hrvatski pjesnički huligani“ koja je dvojezična, na hrvatskom i ukrajinskom, i izdana od strane izdavačke kuće Ljuta sprava koja će također gostovati ovdje večeras. Taj događaj se eto jednom koincidencijom poklopio s ovim našim, nastavljamo također s pjesnikinjom i novinarkom iz Novske Višnjom Lovrić Mencej, a također ću pjesme govoriti i ja kao lipičko - pakračka pjesnikinja Senka Slivar, inače liječnica u Toplicama Lipik.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se gosp. Danko Tomanić na gitari, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Sisačko-moslavačke županije.

Danas je naš gost i gosp. Željko Grmuša koji je poznat i kao stand-up komičar jer smo željeli ovu večer učiniti radosnijom i duhovitijom i zapravo kratkotrajno zaboraviti svakodnevne brige koje nas muče.

Sve ovo činimo kako bismo podigli zadovoljstvo naših pacijenata, da bismo ih relaksirali, jer je poznato u neurorehabilitaciji da čovjeku treba pristupiti cjelovito, holistički, i promatrati ga ne samo kao tjelesno oboljelu osobu nego doista ispuniti sva njegova osjetila zadovoljstvom“ izjavila je ovim povodom Senka Rendulić Slivar.

Trodnevno obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze nastavlja se danas kroz večer filma „100 metara“ koja će se održati u dvorani „Quella“ s početkom u 18:30.