Delfin
LIPIK test
Bazeni Lipik
MULTIKULTURALNI CENTAR LIPIK

U Lipiku predstavljeno huligansko pjesništvo

05.06.2019. 09:07 | 942 pregleda | Vijesti

U organizaciji Grada Lipika i Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva u prostoru lipičkog hrama kulture, Multikulturalnog centra, u utorak, 4. lipnja, održana je promocija knjige "Hrvatski pjesnički huligani", svojevrsne antologije suvremene hrvatske ironične poezije kojoj je nazočila brojna zainteresirana publika.

Piše:
Matija Kulhavi

U uvodnom je dijelu prisutne pozdravila Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, a zatim se prešlo na čitanje poezije koja se ne uklapa u uobičajene okvire, ali nipošto se, kako u uvodu knjige kaže Jurko Pozajak, ne radi o nekakvim književnim barabama nego o otkačenim bonvivanima koji veselo krše poetske kanone i društvene tabue izlažući sve sumnji i sprdnji.

Pjesme, čiji je glavni kriterij za odabir bio humor, odnosno ironija, čitali su Siniša Matasović, Jovo Mraović, Žarko Jovanovski, Daria Lisenko i Jurij Lisenko, ukrajinski pjesnik i diplomat kojem zapravo i pripadaju najveće zasluge za ovaj lijep uspjeh hrvatske poezije izvan granica matične države jer upravo si je on dao nemali trud kako bi odabrao autore ove vrste poezije u Hrvatskoj, njihove ponajbolje pjesme te ih potom na visokom profesionalnom nivou preveo na ukrajinski jezik.

U knjizi su zastupljeni Robert Roklicer, Simo Mraović, Žarko Jovanovski, Daria Lisenko, Zvonimir Grozdić i Siniša Matasović. Knjiga sadrži ukupno 384 stranice. Pjesme su tiskane dvojezično, i na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku.

Inače, antologija hrvatske ironične poezije "Hrvatski pjesnički huligani" nominirana je za najbolju knjigu poezije u 2018. godini u Ukrajini, u probranoj konkurenciji uz još 6 poetskih naslova. Između ostalih konkurenata, među nominiranima se nalazi i knjiga "Antena", višestruko prevođenog i međunarodno nagrađivanog ukrajinskog pjesnika Serhija Žadana, što dovoljno govori o renomeu nominacija. Nominacije su objavljene u sklopu jedne od tamošnjih najuglednijih nagrada za književnost "Knjiga godine", koja se dodjeljuje još od 1999. godine.

FOTOGALERIJA