LIPIK test
LIPIK test
Medianno
SJEDNICA SKUPŠTINE OBRTNIKA PAKRAC-LIPIK

Nastavit će raditi na promicanju svojih članova i obrtništva u cjelini

26.05.2019. 09:56 | 690 pregleda | Vijesti

U prostoru pakračke gradske kuglane u subotu, 25. svibnja održana je 3. sjednica Skupštine obrtnika Pakrac-Lipik na kojoj su naši lokalni obrtnici pod predsjedanjem svojeg predsjednika Davora Lepke raspravljali o donošenju pravilnika o sustavu financijskog upravljanja i kontroli, financijskom izvještaju za 2018. godinu, izvještaju o radu za 2018. godinu te izvješću Nadzornog odbora za 2018. godinu.

Piše:
Matija Kulhavi

Podnoseći Izvješće o radu Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika za 2018. godinu, predsjednik Davor Lepka je naglasio kako je Udruženje i u 2019. godini nastavilo s uobičajenim aktivnostima na području gradova Lipika i Pakraca, ali i na području županije. Tako su u suradnji s gradovima te ostalim udrugama koje djeluju na ovom području, organizirane pojedine manifestacije u kojima je Udruženje bilo suorganizator, a u nekima i donator određenih novčanih sredstava.

"Na kraju 2018. godine bilo je 165 registriranih obrta, dok ih je na kraju 2017. bilo registrirano 161, a na kraju 2016. godine 148. pa možemo reći da bilježimo porast registriranih obrta.", kazao je Lepka te napomenuo da su se tijekom godine dogodile i određene promjene nekih obrta. Naime, neki obrtnici su promijenili djelatnost, odnosno proširili su ili smanjili poslovanje.

Na Skupštini je naglašeno kako zbog nedostatka prihoda Udruženje i dalje nema profesionalnog tajnika već se taj posao obavlja volonterski.

Najvažnije aktivnosti Udruženja obrtnika

Tijekom protekle godine predstavnici Udruženja obrtnika sudjelovali su u nizu manifestacija i događanja. U Požegi su sudjelovali na manifestaciji “Zeleno-plavo” koja se održava u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, u Pakracu na Noći muzeja koja je bila posvećena obrtništvu i prezentaciji starih zanata, dok su u Sisku sudjelovali u promociji monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“ i gastro spektaklu. Bilo je tu i sudjelovanja na 11. Obrtničkim sportskim igrama, kao i na gastro manifestacijama koje su se održavale u Kaštelama, Garešnici, Vukovaru i Vrbovskom. Što se tiče lokalnih događanja koja se vežu za gradove Lipik i Pakrac, istaknuto je sudjelovanje u organizaciji Multipaka, obilježavanju 140 godina DVD-a Pakrac, Fišijadi u Lipiku te Slavonskom banovcu u Pakracu.

Na taj je način Udruženje radilo na promicanju svojih članova te obrtništva u cjelini, a u listopadu 2018., u sklopu sajma Slavonski banovac, je izdana i brošura "200 godina stvaranja i zajedništva", autora Marija Barača. Ovom je brošurom javnost upoznata s obrtništvom kao važnim čimbenikom u životu i razvoju pakračko-lipičkog kraja. Tom je prigodom predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec uručio Udruženju priznanje "Zlatne ruke", što je najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore.

Dobra suradnja s drugim obrtničkim komorama i razvojnim agencijama

Udruženje obrtnika kontinuirano surađuje s Hrvatskom obrtničkom komorom, koja kao krovna institucija, iskazuje potporu putem svojih stručnih savjetodavnih službi. Dobra suradnja je ostvarena i s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije i Udruženjem obrtnika Požega, a na lokalnoj razini Udruženje obrtnika Pakrac-Lipik je surađivalo s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom LIRA te Lokalnom razvojnom agencijom Poduzetnički centar Pakrac. Obrtnici su sudjelovali na raznovrsnim konferencijama, sastancima, predavanjima i drugim edukativnim aktivnostima naših gradova, a gradovi Lipik i Pakrac su i financijski pripomogli (svaki s 5.000,00 kuna) u izradi brošure.

Radovi na uređenju budućeg Obrtničkog doma u Pakracu

Sinoć je naglašeno i da se tijekom cijele protekle godine vodila briga o imovini Udruženja. Na poslovnom prostoru u Ulici Petra Preradovića je promijenjena stolarija u sklopu energetske obnove cijele zgrade, dok se na zgradi budućeg Obrtničkog doma u Ulici kralja Tomislava čitave godine radilo na obnovi u skladu s financijskim mogućnostima. Tako su kroz radne akcije početkom veljače obrt Frivanto i obrt Željko Babac očistili dvorište od otpadnog građevinskog materijala. Krajem ožujka je srušen dimnjak i izbetoniran prilaz podrumu, a u svibnju je sanirano stepenište na dvorišnom ulazu. Što se tiče novčanih izdataka, u 2018. godini je utrošeno 19.032,42 kuna uglavnom za materijal, dok su obrtnici radove izvodili bez naknade. Inače, od 2015. godine je utrošeno 87.307,28 kuna financijskih sredstava te nebrojeni sati dobrovoljnog rada i vlastitih sredstava članova Udruženja.

U pogledu ostvarenih prihoda i rashoda za 2018. godina, od tajnice UO Pakrac-Lipik Vere Pečanić, doznali smo kako su prihodi iznosili 90.477,45 kuna, dok su rashodi bili 88.081,13 kuna, a višak prihoda nad rashodima uložen je u dovršetak zgrade Obrtničkog doma

Skupštinu je jučer pozdravio i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac, zahvalivši članovima što svojim vrijednim radom promiču naš kraj, kao i na dobroj suradnji koju ostvaruju s gradovima Lipikom i Pakracom, izrazivši vjeru da će se tako dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.