Upit2
Upit2
Kolinje
OSNOVNA ŠKOLA LIPIK

Europski dan parkova obilježen i u našem gradu

24.05.2019. 18:00 | 643 pregleda | Vijesti

Europski dan parkova posvećen je zaštićenim područjima diljem Europe, pokrenut je od strane Federacije Europark prije 20 godina, a obilježava ga se u spomen na 24. svibnja 1909. kada je u Švedskoj proglašeno prvih 9 nacionalnih parkova u Europi.

Piše:
Tomislav Ević

Upravo iz tog razloga Osnovna škola Lipik današnji je dan odabrala za prezentaciju svog godišnjeg školskog projekta kojem je tema „Lipički perivoj kroz vrijeme“, a u kojem su sudjelovali svi učenici škole uključujući i učenike iz Područne škole u Dobrovcu.

Da nam kaže nešto detaljnije o samom projektu zamolili smo njegovu voditeljicu, školsku knjižničarku prof. Biljanu Krajačić: „Projekt se realizirao tijekom cijele školske godine u skladu s organizacijskim mogućnostima svakog razreda i nastavnika.

Ovim projektom željeli smo postići neke ciljeve: Upoznati učenike s poviješću našeg perivoja, pretpostaviti njegov razvoj u budućnosti, poticati i razvijati maštu i kreativnost kod učenika, razvijati ekološku svijest te zajedništvo i suradnju, približiti učenike prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne i kulturne baštine, a samim odlaskom u park na prezentaciju projekta omogućili smo učenicima da rezultate rada prezentiraju široj zajednici.

Neke od tema kojima smo obradili detalje perivoja su: Perivoj kroz objektiv, Rječnik nepoznatih riječi, Oblikovanje parkova, Legende o lipičkom perivoju, Paviljon kroz povijest, Životne zajednice parka – biljke i životinje, Kamena vaza (motiv Adama i Eve), Skulpture lipičkog perivoja, Zbirka pjesama o lipičkom perivoju, Matematika u perivoju, Geografski smještaj i položaj perivoja, Zdravstvena rekreacija, Povijest perivoja kroz razglednice, Zoo in the past of Park, Grofica Jelka i izgubljeni prsten i Haiku u Lipiku.“ izjavila je prof. Krajačić.