LIRA okomiti
Delfin 2022
LIRA vodoravni
DEVETI BALNEOLOŠKI SKUP „DR. IVAN ŠRETER“

I ove godine respektabilan broj eminentnih predavača sudjeluje na Balneološkom skupu u Lipiku

24.05.2019. 12:35 | 1356 pregleda | Vijesti

U organizaciji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Medicinskog fakulteta/Fakulteta dentalne medicine i zdravstva Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka, Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu te Hrvatskog društva za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u konferencijskoj dvorani „Quella“ u Lipiku je svečano otvoren deveti po redu tradicionalni Balneološki skup „dr. Ivan Šreter“ na kojem će predavanja održati čitav niz stručnjaka među kojima i veliki broj onih koji su zaposleni u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Skup je započeo pozdravom koji je u ime organizacijskog tima prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar uputila svim uvaženim gostima, među kojima su bili i dožupan požeško-slavonski Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika Lipika i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Slobodan Katunar, predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu prof. dr. sc. Tonko Vlak te prof. dr. sc. Sanda Ham, glavna urednica časopisa Jezik i voditeljica natječaja i predsjednica natječajnoga povjerenstva kojim se promovira hrvatski jezik, a kojeg materijalno podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter“. Poseban pozdrav upućen je i gospođi Ankici Šreter Havlena, sestri pokojnog dr. Ivana Šretera, koja je također nazočila skupu.

Prije govora uzvanika te samih stručnih predavanja, prisutne je pozdravio i prim. mr. sc. Stjepan Šarac, predsjednik Gradskog pjevačkog zbora Lipik koji je pod vodstvom prof. Jadranke Radonić Sirovica uveličao ovu svečanost s izvedbom dvije skladbe: „Slavonijom polegla je magla“ i „Probudi me jutrom“.

Lipik je krajem 19. stoljeća postao jedno od najpoznatijih i najprivlačnijih modernih odmarališta i lječilišta na prostoru Srednje Europe, kakva su u to vrijeme bila i Baden-Baden te Karlovy Vary.“, rekao je, prigodom otvaranja devetog po redu Balneološkog skupa, Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, povezavši ujedno temu jednog stručnog predavanja koje se odnosi na „310 godina balneologije u Hrvatskoj“ s poviješću lječilišta u Lipiku i ukazavši da je Lipik od samih početaka prisutan u balneološkoj povijesti naše zemlje. On je ovom prilikom uputio posebnu zahvalu Zavodu za zdravstvene usluge u turizmu koje je pripomoglo da se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pružanju usluga u turizmu te drugim popratnim aktima definiralo višegodišnje nastojanje da se zakonski uredi pitanje zdravstvenog turizma, a time i lječilišnih, odnosno balneoloških usluga. „Još prije osam godina s četiri predavača u prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku organizirali smo skromno, bez velikih pretenzija, puni entuzijazma, prvi Balneološki skup s osnovnom željom evocirati uspomenu na našeg ravnatelja, humanistu i domoljuba dr. Ivana Šretera, ali i pokazati, da ova naša ustanova ima što pokazati u stručnom smislu. Pokretač cijelog projekta bio je primarijus dr. Oto Kraml koji je svih tih godina, a i ove godine kao umirovljenik, nezaobilazna osoba zaslužna za organizaciju ovog skupa, a uz njega svakako treba istaknuti prim. dr. sc. Senku Rendulić Slivar koja je preuzela štafetnu palicu, odnosno voditeljsku ulogu u projektu. Iz godine u godinu, simpozij je evoluirao, dobivao na vrijednosti te se na njemu svake godine okupi respektabilan broj eminentnih predavača, ali i gostiju koji daju izniman dignitet skupu.“, naglasio je ravnatelj Kelemen.

U ime Grada Lipiku i Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik dobrodošlicu sudionicima skupa poželio je dogradonačelnik Slobodan Katunar povezavši tužnu i nepoznatu sudbinu dr. Ivana Šretera sa sudbinom Grada Lipika, istaknuvši pri tome kako se puno sredstava i napora ulaže u obnovu Toplica Lipik, premda su ratne rane još uvijek vidljive. Dogradonačelnik je naglasio važnost medicinskog osoblja i stručnog kadra zaposlenog u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, a ovom je prigodom istaknuo i odličnu suradnju lipičkog lječilišta s Gradom Lipikom i Požeško-slavonskom županijom u kapitalnom projektu „Terme Lipik“, koji je dio većeg projekta pod nazivom „Projekt Slavonija“.

Pozdrave u ime Požeško-slavonske županije uputio je i dožupan Vedran Neferović kazavši kako je svim žiteljima ove županije želja da se ova područja koja su pretrpjela ratna razaranja pozicioniraju ondje gdje su prepoznatljiva, a to je zdravstvo, lječilište i sve one aktivnosti koje se vežu za to područje. Dožupan je pohvalio sve one koji ulažu napore da se to i ostvari, nazvavši Lipik „kontinentalnom Opatijom“.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a prof. dr. sc. Tonko Vlak, a zatim je prof. dr. sc. Sanda Ham održala memorijalno predavanje u čast dr. Ivana Šretera.

Skup je nastavljen pojedinačnim i skupnim predavanjima među kojima su bila i predavanja zdravstvenih djelatnika lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju poput Ota Kramla, Senke Rendulić Slivar, Ivana Žilića, Danijele Babojelić, Maje Juraić, Roberta Rendulića, Mateje Visković, Snježane Kligl, Dunjice Karniš te Nataša Major, psihologinje pakračke osnovne škole.

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka