Lipik banner
Lipik banner
Radio Daruvar
INTERREG IPA CBC Croatia- Bosnia and Herzegovina- Montenegro

Održana završna konferencija projekta „Heritage route- from Trappists to Border guards“

16.05.2019. 11:07 | 633 pregleda | Vijesti

U Aleksandrovcu na zemljoradničkoj zajednici Livač, u Multimedijalnom centru, 14. svibnja 2019. održana je završna konferencija projekta „Heritage route - from Trappists to Border guards“ financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina - Montenegro.

Piše:
Compas

Uzvanike, kojih je bilo više od pedeset na konferenciji, zajedno s gradonačelnikom Grada Lipika Vinkom Kasanom i gradonačelnikom Grada Garešnice Josipom Bilandžijom, kao i predstavnicima Upravljačkoga tijela programa i Zajedničkoga tajništva, srdačno je pozdravio i zažalio dobrodošlicu domaćin konferencije mons. Miljenko Aničić.

Prisutni su bili upoznati s provedbenim aktivnostima i rezultatima ostvarenih tijekom dvije godine provedbe projekta. U uvodnim govorima istaknula se važnost fondova Europske unije koji pružaju mogućnost obnove i napredovanja, kao i povezivanja prekograničnih područja.

Ulogu vodećeg partnera u provedbi projekta imao je Grad Lipik, a provodio ga je u partnerstvu s Gradom Garešnicom i Caritasom Banja Luka. Opći cilj projekta bio je doprijeti održivom razvoju turizma, kao i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 km zajedničkog turističkog puta od Banja Luke, preko Lipika do Garešnice s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija navedenih područja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 706.517,08 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 600.539,11 eura (85% vrijednosti projekta) financira Europska unija iz programa Prekogranične suradnje.

Najvažniji rezultati projekta „Heritage route“ za Grad Lipik jesu razvoj projektno tehničke dokumentacije jezera Raminac, kao i obnova tornja župne crkve sv. Franje Asiškoga u kojem je prikazana povijest Lipika.

Grad Garešnica ističe da za njih veliku važnost ima njihova Etnografska zbirka koju su kroz projekt uspjeli sakupiti, obnoviti i katalogizirati, kao i uređenje dječjeg parka Apollo u centru Garešnice.

Caritas Banja Luka kao vrlo bitnu aktivnost projekta navodi opremanje i obnovu nekih od turističkih točaka u Banja Luci i okolici koje će doprinijeti održivom razvoju turizma i povećanju kvalitete turističke ponude.

Projektni partneri istakli su kako je „Heritage route“ imao veliku važnost u razvoju turizma i stvaranju novih turističkih ponuda u Lipiku, Garešnici i Banja Luci s okolicom.