Lipik banner
Lipik banner
Radio Daruvar
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA

Na svečanoj priredbi proglašene naj sestre bolnica Lipik i Pakrac

09.05.2019. 09:36 | 1885 pregleda | Vijesti

Svečana priredba koju su povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva, u večernjima satima u srijedu 8. svibnja u Hrvatskom domu u Pakracu, priredile bolnice Pakrac i Lipik i pakračka Srednja škola, potpuno je ispunila kino dvoranu. U programu koji je trajao nešto više od sata odana je počast jednoj od najhumanijih profesija i osobi koja ju je utemeljila i utjelovila, a i jednog od najhumanijih činova u Domovinskom ratu.

Piše:
Tomislav Ević

Pakrački srednjoškolci su na svečanoj priredbi izveli raznovrstan program te su pred budnim okom svojih mentora pokazali da mogu biti i voditelji, glumci, plesači i glazbenici. U prikazu života Florence Nightingale jedanaesteročlana glumačka ekipa koju su činili (Sven Babojelić, Valentina Bebek, Josipa Damljanović, Josip Dupor, Sandra Kozić, Mateo Lebinec, Antonio Mamula, Dino Matošević, Patricija Pejanović, Alen Rendula i Marija Šapić) gledateljstvu je dočarala formiranja modernog sestrinstva od njegovih početaka za vrijeme Krimskog rata kada je „Dama sa svjetiljkom“ počela s uvođenjem u sestrinstvu i danas korištenih praksi te su joj tako uputili zahvalu što je dala vjetar u leđa svim budućim sestrama i tehničarima te znatno doprinijela razvoju sestrinstva kao vrlo humane profesije od začetka pa sve do danas.

Da je humanost jedna od najvažnijih značajki medicinske struke dokazano je i prikazom djelovanja medicinskih sestara za vrijeme Domovinskog rata u filmu „Evakuacija bolnice Pakrac 1991. godine“. U njemu je opisana kronologija događaja jedne od najhumanijih ratnih akcija, kada je 29. rujna 1991. evakuirano tristotinjak bolesnika od kojih su 260 bili psihijatrijski pacijenti. Nadljudske napore, hrabrost i požrtvovnost svih uključenih u tu akciju odglumili su i snimili srednjoškolci u i danas ratom izranjavanoj zgradi psihijatrije u krugu pakračke Bolnice.

Glazbeni dio programa izvodili su gradski pjevački zbor Lipik pod dirigentskom palicom Jadranke Radonić - Sirovica i zbor Srednje škole Pakrac koji je vodila Ivanka Baćo, a nastupili su i učenici učeničkog doma SŠ Pakrac Mihaela Šimunović i Arber Tahiri izvedbom pjesme „Take me to church“. Učenice pakračkog učeničkog doma Julijana Hoffman, Karmen Kopić, Marija Šapić, Marinela Grljušić, Marija Eraković, Laura Mogušar, Maja Hodanovac su uz pjesmu "Feel the rythm" izvele plesnu koreografiju, a da su medicinske sestre i tehničari SŠ Pakrac i modno osviješteni pokazali su revijom na kojoj su nosili kolekciju medicinske odjeće „Marija“, „Hordream“ i „Ljiljana Ivić“.

Vrhunac priredbe bila je dodjela priznanja „Florence Nightingale“ za naj sestre, a primile su ih Helena Juranović iz Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana kojoj je nagradu uručila glavna sestra Đurđica Stokić te Valentina Doležal sestra iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik kojoj je nagradu uručila glavna sestra Ljerka Pavković. Priznanje za doprinos razvoju profesije medicinske sestre primio je i Dario Čilić, ravnatelj SŠ Pakrac koji je priznanja „Florence Nightingale“ za naj učenike SŠ Pakrac od 3 do 5 razreda medicinskog usmjerenja uručio učenicima Mariji Šapić, Petru Matoševiću, Sari Kapčević, Marini Farkaš, Ivi Zovko i Sandi Doležal.

Svečanu priredbu svojom su prisutnošću poduprli predstavnica Grada Pakraca Marija Martinelli, predsjednik gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana Marina Major te ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Darko Kelemen.