Lipik banner
Lipik banner
Medianno
EU IZBORI

„Plava skupina“ kandidata HDZ-a za Europski parlament posjetila Lipik

08.05.2019. 13:18 | 1101 pregleda | Vijesti

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Goran Pauk i Nikolina Brnjac u srijedu, 8. svibnja posjetili su Lipik. Nakon tzv. „zelene skupine“, koja je u našoj županiji boravila 24. travnja, ovo je drugi posjet HDZ-ovih kandidata našem kraju.

Piše:
Matija Kulhavi

U Lipiku ih je srdačno dočekao lipički gradonačelnik Vinko Kasana zajedno sa suradnicima, a prisutni su bili i gradonačelnici i gradonačelnice, odnosno načelnici ostalih gradova i općina s područja naše županije, kao i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška te prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije.

Posjet je započeo obilaskom Državne ergele Lipik, a tom ih je prilikom njezin upravitelj Damir Jakšić upoznao s poviješću, od njenog ustanovljenja 1843. godine od strane grofa Izidora Jankovića pa sve do današnjih dana. Danas se na ergeli u Lipiku nalazi oko šezdesetak konja lipicanske pasmine.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana uvaženim je gostima poželio dobrodošlicu podsjetivši i na tragičnu sudbinu koju su lipička ergela i konji lipicanci prošli od 1991. godine pa sve do konačnog povratka. On je HDZ-ove kandidate za EU parlament upoznao sa spremnim projektom gradnje nove ergele, odnosno uređenjem rekreacijskog područja uz jezero Raminac u Lipiku. Tim je projektom predviđena funkcionalna podjela prostora uz jezero na četiri cjeline različite po sadržajima i funkcijama: rekreacijsko područje, ergela, kamp i hipodrom. Sve četiri cjeline bile bi smještene oko jezera te međusobno povezane šetnicama, kao i biciklističkim i konjičkim stazama te bi tako činile jedinstvenu cjelinu, a podrška hrvatskih europarlamentaraca svakako bi dobro došla. Gradonačelnik je i ovom prilikom istaknuo da je Lipik grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika te da su to činjenice koje govore same za sebe. “Znamo s europskim sredstvima, a imamo i kvalitetan kadar u Lipičkoj razvojnoj agenciji i Gradskoj upravi koji zna kako treba raditi.“, napomenuo je gradonačelnik Kasana.

Program obilaska je nastavljen posjetom Toplicama Lipik koje su jedan od najstarijih gospodarskih subjekata u županiji, a koje korištenjem prirodnih ljekovitih pogodnosti stvaraju podlogu za uspješan zdravstveni turizam. Nakon obilaska Mramornih kupki, lipičkog perivoja te Kursalona i Wandelbahna, uslijedilo je druženje s građanima na prostoru lipičke Gradske tržnice, a zatim su se kandidati za Europski parlament uputili prema Pakracu kako bi posjetili Poduzetnički centar Pakrac i tamošnju zonu male privrede. Nakon Pakraca, posjetit će još Kutjevo i Požegu.

FOTOGALERIJA