Lipik banner
Lipik banner
Radio Daruvar
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA

Svečana priredba „Sestrinstvo kroz povijest“, izložbe „Likovna umjetnost medicinskih sestara“ i „Povijest sestrinstva u Pakracu“

08.05.2019. 07:43 | 826 pregleda | Vijesti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, večeras u 18:30 Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu održat će se svečana priredba „Sestrinstvo kroz povijest“.

Piše:
Tomislav Ević

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12 svibnja. Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta na taj dan sjećaju se rođendana Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Prilikom obilježavanja Dana, zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu se na rad i zadaće medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi čija je zdravstvena zaštita nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara. Hrvatska komora medicinskih sestara osnovana je 2003. godine. Danas, s oko 32 000 medicinskih sestara u Registru, sestre predstavljaju najbrojniju grupaciju profesionalaca u zdravstvu.

Današnja priredba samo je jedan od događaja kojim će medicinske sestre i tehničari iz Pakraca i Lipika s učenicima Srednje škole Pakrac obilježiti Međunarodni dan sestrinstva. U petak 10. svibnja u 19 sati za javnost će u Mramornim kupkama Toplica Lipik biti otvorena izložba „Likovna umjetnost medicinskih sestara“ koja će biti izložena sve do 24. svibnja, dok će tijekom ovog mjeseca u Bolnici Pakrac biti otvorena izložba „Povijest sestrinstva u Pakracu“.

Događanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva organiziraju Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, Toplice Lipik i Srednja škola Pakrac.