banner sezame okoliš
Lipik banner
Radio Daruvar

4. "Festival slanine i vina SLANVIN"

05.05.2019. 15:24 | 589 pregleda | Vijesti

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine organizira po 4. puta gastro manifestaciju "Festival slanine i vina Slanvin", natjecanje majstora u pečenju slanine, koja će se održati u subotu, 18. svibnja od 16 sati, u Sportskom centru Kaptol.

Piše:
Compas

Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina s 12. Županijskog i 6. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu. Festival slanine zajednički organiziraju tjednik Kronika požeško-slavonska, Udruga vinara „Vino-kap“ Kaptol i Udruga „Požeški čuvari baštine“, uz pokroviteljstvo Općine Kaptol, grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, uzgajivače svinjogojce i crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedince koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delicije.

Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začinit je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet. Pozivamo članove udruga da se na vrijeme prijave za ovo natjecanje i uzmu učešće u manifestaciji koja slavi našu slavonsku slaninu i dio je naše baštine, folklora i načina života. Prošle godine su 33 ekipe oduševile kako žiri, tako i posjetitelje umijećem pečenja „slaninske ruže“ u koju su se mnogi zaljubili kao novu deliciju.

Predviđeni hodogram:

  • do 16 sati postavljanje štandova na Etno sajmu „Slanvin“
  • do 17 sati prijava ekipa za pečenje slaninske ruže, priprema za natjecanje
  • od 18 sati dodjela diploma i priznanja sa 9. Međunarodnog ocjenjivanja vina
  • od 18:30 sati ocjenjivanje najbolje slaninske ruže,
  • od 19 sati degustacija pečene slanine, kušanje i javno ocjenjivanje nagrađenih vina, a u nastavku druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.