Delfin
LIPIK test
Medianno
MANJINSKI IZBORI

U nedjelju nacionalne manjine biraju svoje gradske i županijske predstavnike

03.05.2019. 14:24 | 697 pregleda | Vijesti

Ovu nedjelju točnije 5. svibnja na razini cijele Hrvatske pa tako i u Lipiku održavaju se izbori na kojima će pripadnici nacionalnih manjina birati svoje predstavnike u gradskim i županijskim vijećima nacionalnih manjina, a lipičani i lipičanke pripadnici češke, talijanske, srpske, mađarske i albanske nacionalne manjine svoje predstavnike moći će izabrati na jednom od pet biračkih mjesta u Lipiku i okolici.

Piše:
Tomislav Ević

U gradsko izborno povjerenstvo predane su po jedna lista za svaku od nacionalnih manjina tako da su ovi izbori samo formalnost koja se svodi na potvrdu predanih lista za što je dovoljan svega jedan važeći birački listić.

Manjinci će moći obaviti tu formalnost u periodu od 7 do 19 sati na biračkim mjestima:
- u LIPIKU – ZGRADA GRADSKE UPRAVE LIPIK, Ulica Marije Terezije 27, na kojem će glasovati birači albanske, češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine s prebivalištem u Lipiku, Dobrovcu, Filipovcu, Klisi, Jagmi i Koritima

- u DONJEM ČAGLIĆU- OSNOVNA ŠKOLA, Ulica Roberta Žilija 94, na kojem će glasovati birači albanske, češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine s prebivalištem u Donjem Čagliću, Gornjem Čagliću, Bukovčanima, Kovačevcu, Bjelanovcu, Subockoj i Livađanima.

- u KUKUNJEVCU - DRUŠTVENI DOM, Ulica Franje Filipovića 106, na kojem će glasovati birači albanske, češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine s prebivalištem u Kukunjevcu, Brezinama i Bujavici.

- u POLJANI – OSNOVNA ŠKOLA, Antunovačka ulica 23, na kojem će glasovati birači albanske, češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine s prebivalištem u Poljani, Marinom Selu, Ribnjacima, Antunovcu, Gaju, Strižičevcu i Brekinskoj.

- u JAPAGI - DRUŠTVENI DOM, Psunjska ulica 11, na kojem će glasovati birači albanske, češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine s prebivalištem u Šeovici, Japagi i Skenderovcima.

 

Lista Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj: MIROSLAV PRHAL, JAROSLAV VOZAB, JIŽINKA KOVAR, LJUBICA ZEMAN, JOSIP KONIFKA, JOSIP PRHAL, DAVOR JEŽABEK, ZDRAVKO SAKAR, DUBRAVKA STAKOR, VLATKA LOSSO, MIHAELA MAJSTOROVIC, VLADO BULICEK, IVICA PRITULA, ĐURĐICA PRITULA, ĐURĐICA CHADJIM.

Lista Zajednice Talijana Lipika: LIONELLA BRISINELLO, KREšIMIR BRISINELLO, IVAN ZANDONA, MARTINA ZANETTI PLESA, PETAR STRAGA, MARIJA STRAGA, ANITA TUTIĆ, VERA DEMARTINI, IZIDOR DEMARTINI, CARLO BRISINELLO, ERNEST DALPONT, SNJEŽANA KOZIĆ, MARIJA TOME, BLANCA BAŠKIERA, ANTUN STRAGA


Lista Srpskog narodnog vijeća: MILORAD BUZDUM, PREDRAG SUDAR, SLAVOJKA ČAVRIĆ, DARKO DERENJ, JOVANKA ERVAĆANIN, EVICA GAŠPAROVIĆ, MIODRAG GRUJIĆ, TAJANA KOVAČEVIĆ KOVAČIĆ, SLAVOLJUB KOVAČIĆ, ANKA LUKIĆ, MILE LJUBIČIĆ, MOMČILO RAĐENOVIĆ, VLADIMIR TOMAŠEVIĆ, KSENIJA UTJEŠINOVIĆ, STEVO VUČKOVIĆ.


Na razini županije također je za svaku manjinu predana samo jedna lista. Češka i srpska manjina imaju liste s po 25 kandidata, dok lista kandidata talijanske manjine sadrži 39 imena od kojih je 25 kandidirano od strane ZT „Libertas“ Ploštine, a 14 od strane ZT Lipika. Na listi Demokratske zajednice Mađara Hrvatske kandidat za predstavnika je samo jedan i to Josip Fa dok je kandidat za njegovog zamjenika Stjepan Sigeti, a i lista Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje sadrži samo dva imena tako da je kandidat za predstavnika Albanaca u županiji Ilir Hulaj iz Požege, a kandidat za njegovog zamjenika je Arbnor Totaj također Požežanin.