Lipik banner
Lipik banner
Medianno
PROSTOR VATROGASNOG DOMA LIPIK

„Regija kao treća Jugoslavija“ - nova knjiga Tihomira Dujmovića promovirana u Lipiku

14.04.2019. 09:49 | 957 pregleda | Vijesti

U prostoru Vatrogasnog doma Lipik u subotu, 13. travnja pred zainteresiranom lipičkom i pakračkom publikom, među kojom su bili i čelni ljudi Grada Lipika - gradonačelnik Vinko Kasana, dogradonačelnik Slobodan Katunar i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, kao i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, predstavljena je nova knjiga Tihomira Dujmovića „Regija kao treća Jugoslavija“. 

Piše:
Matija Kulhavi

Knjigu su predstavili gospođa Snježana Petrović Dolušić, djelatnica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik te sam autor Tihomir Dujmović.

Ovaj hrvatski novinar i publicist autor knjiga „Tko je ubio Zvonka Bušića“ i „Hrvatska u raljama djece komunizma“ u svom najnovijem djelu, čiji su recenzenti prof. dr. sc. Andrija Hebrang i dr. sc. Zlatko Hasanbegović, bavi se prokazivanjem i dokazivanjem do koje razine su regionalna, a ne nacionalna rješenja premrežila Hrvatsku. Autor u knjizi iznosi i brojne ilustracije regionalne povezanosti u kojoj Hrvatska svoje društvo ne povezuje s europskim institucijama i državama, što je bio osnovni cilj kod ulaska u Europsku Uniju, nego se vraća natrag na Balkan i u tom smislu ova knjiga je prvo recentno istraživanje na ovu temu o kojoj se u Hrvatskoj uglavnom šuti.

„Regija kao treća Jugoslavija“

„Regija kao treća Jugoslavija“ - zašto je odabrao baš ovakav naziv, otkrio nam je sam gospodin Dujmović.

"Cjelokupan hrvatski život premrežen je regionalnim, a ne europskim rješenjima. Jugoslavija kakvu smo poznavali naravno da više nikada neće biti moguća, ali potpuno umrežavanje istog tog prostora koji djeluje kulturno, politički pa i gospodarski kao jedno jedino područje već imamo, kao i poetični naziv "regija" koji ne budi nikakve strahove jer se Jugoslavija ne spominje. Međutim, teritorij u kojem u vaterpolo ligi igra riječko Primorje i vaterpolo klub iz Šapca, a glavna sportska reklama na N1 televiziji glasi "Tko će biti prvak Regije?", nije ništa drugo negoli, meka, ne osobito vidljiva, ali ipak Treća Jugoslavija. Prisutan je veliki niz sličnih primjera u kojima se vidi da se Hrvatska čvrsto veže uz regiju. Treba napomenuti da je regija uvijek Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, dakle bivša Jugoslavija u manjem dijelu Slovenija. Radi se o političkom projektu, vrlo vještom, mudrom i lukavom kojim se sadržajno vraćamo jugoslavenskim rješenjima. Mi imamo Hrvatsku koja ima granice i vojsku, ali njezin sadržaj od kulture, sporta, gospodarstva, obrazovanja, kao i svih drugih segmenata društva vezan je za regiju.", kazao je autor.

Nakon promocije zainteresirani su mogli kupiti knjigu, ali i porazgovarati s autorom prilikom neformalnog druženja.