Lipik banner
Upit2
Radio Daruvar
Svjetski dan sindroma Down

Obucimo šarene čarape i izrazimo solidarnost prema osobama s Down sindromom

21.03.2019. 09:21 | 526 pregleda | Vijesti

Osim što 21. ožujka kalendarski počinje proljeće, ovog se datuma obilježava i Svjetski dan sindroma Down. Toga se dana nastoji skrenuti pozornost na sve one izazove i probleme s kojima se susreću osobe s Down sindromom, kao i njihovi bližnji. Također se ukazuje i na njihovu posebnost pa tako danas mnogi odijevaju rasparene čarape i time daju potporu.

Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti. Današnji se datum redovito obilježava i u lipičkom Dječjem vrtiću „Kockica“ te Osnovnoj školi Lipik gdje nošenjem šarenih čarapa pokazuju podršku borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Želja im je potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu može se poboljšati kvaliteta života osoba sa sindromom Down.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.