LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2

U lipičkom Dječjem vrtiću „Kockica“ obilježen Dan očeva

20.03.2019. 12:35 | 1153 pregleda | Vijesti

Dan očeva u većini zemalja slavi se treće nedjelje u lipnju, no u nekim zemljama, kao u Rusiji i Rumunjskoj, slave ga u veljači i svibnju. U Hrvatskoj se slavi 19. ožujka (blagsan sv. Josipa), kao i u Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Nastao je u čast muškom roditeljstvu i utjecaju očinstva na društvo. Prva zemlja koja je uvela Dan očeva bile su Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća, točnije 1910. godine. Sveti Josip je u Hrvatskoj posebno štovan. Hrvatski sabor ga je prije više od tri stoljeća proglasio zaštitnikom naše zemlje.

"Svaki muškarac može postati otac, ali potrebno je malo više da se bude Tata." (Anne Geddes)

Dan očeva obilježen je i u lipičkom Dječjem vrtiću „Kockica“, preciznije među mališanima iz skupine „Leptirići“, čiji su očevi svojom nazočnošću uveličali ovaj Dan, doznali smo od ravnateljice vrtića Tatjane Benković.

Tata je onaj koji brine i aktivno sudjeluje u djetetovom životu. On je onaj uz kog djeca rastu i fizički i psihički jer tata se ne libi ničega - ni satova plesa ni nogometnih utakmica, ni sjedenja u parku ni pripremanja večere, ni frizura, ni bolesti. Tata je onaj koji je tu. Kada treba i kada ne treba. Kada je sve u redu i kada ništa nije u redu. Svatko može postati otac, ali treba biti pravo muško da bi bio i tata.


ČEMU SLUŽI TATA?

To je jasno.
Čim tata
stigne na vrata,
pred ručak ili navečer kasno,
da mu se njegov klinac
objesi oko vrata.
I odmah,
valjda da se tatine noge malo „odmore“
deset krugova hop!hop!hop!
oko kuće
s jahačem na ramenima.
Ili na kat bezbroj puta gore - dolje,
dolje - gore.
Za to tata dobije tri puse vruće.
Tata još sinu služi
i za ozbiljne stvari:
kad se ulijeni čašu vode mu pruži,
napumpa mu loptu
i popravi biciklić kad se pokvari.
A najviše
da se sin hvali svima
kako najboljeg tatu na svijetu ima.

 

Vera Zemunić