Streetball 2019. vertikal.
banner sezame okoliš
Multipak 2019. (27.5. - 2.6.)
GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a BREZINE

Godina protekla u održavanju „hladnog pogona“

10.03.2019. 19:50 | 549 pregleda | Vijesti

Uz svega nekolicinu intervencija protekla godina se uglavnom svela na održavanje opreme i „hladnog pogona“, najkraći je mogući sažetak izvještaja koje su pred 40-ak članova i gostiju DVD-a Brezine iznijeli njegov predsjednik Krešimir Lončarević, tajnica Tihana Kljakić i blagajnik Ivan Kljakić na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini DVD-a Brezine, koja je održana danas prijepodne u društvenom domu Brezine.

Piše:
Tomislav Ević

Protekle godine DVD Brezine izašao je na samo jednu intervenciju kada su u svibnju uklonili stablo s prometnice prema Bujavici koje je na nju palo radi nevremena, te još dvije manje kada su nadzirali spaljivanje biljnog otpada kako ono ne bi izmaklo kontroli. Redovito su se odazivali na pozive na skupštine VZ Pakrac - Lipik u ovo vrijeme prošle godine iako nažalost nisu mogli prisustvovati na združenoj vatrogasnoj vježbi i obljetnici u Prekopakri jer zbog izbivanja mnogih članova nisu uspjeli skupiti ekipu za sudjelovanje. Stožerni događaj protekle godine bilo je održavanje redovne godišnje skupštine u ožujku, prilikom koje su Katarini Lončarević i Mariju Plešu dodijeljene diplome za stjecanje zvanja ispitanog vatrogasca, no ove je godine to izostalo jer u protekloj godini nije bilo članova koji su pristupili obuci za zvanja. Članica Tihana Kljakić krajem prošle godine je kao operaterka društva na sustavu Vatronet sudjelovala na edukaciji Upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) održanoj u DVD-u Pakrac, o vođenju i izvješćima o vatrogasnoj intervenciji. Što se tiče stanja opreme ono je na istoj razini kao protekle godine, od kojih se najviše ističe ulaganje u osposobljavanje vatrogasnog vozila te najnužnije popravke. Budući da je vozilo staro već 35 godina uz već obavljene popravke na kočionom sustavu, trebat će popraviti i limariju za što su predviđena sredstva u ovogodišnjem proračunu, kako bi vozilo bilo spremno na izazove u godinama koje dolaze.

Planom rada za sljedeću godinu predviđeno je redovito održavanje opreme, vozila i spremišta, redovito održavanje vatrogasnih vježbi i sudjelovanje na vježbama i smotrama, kao i rad na stalnom osposobljavanju vatrogasaca kroz obuke. Radit će se i na pomlađivanju Društva kroz rad s vatrogasnom mladeži, te na jačanju društva privlačenjem novih članova.

Iz prošlogodišnjeg financijskog izvješća vidljivo je da je ukupni prošlogodišnji prihod društva bio 33.755 kn, a rashod 11.000. Stanje računa sa zadnjim danom prošle godine iznosilo je 21.391 kn, a blagajne 1364 kune. U financijskom planu za sljedeću godinu predviđeni su prihodi od 16.500 kn i rashodi od 17.000 dok će se razlika podmiriti iz dosad akumuliranih sredstava. Uz izvješća nadzorne i verifikacijske komisije sva su izvješća jednoglasno usvojena.

Svojim prisustvom godišnju skupštinu DVD-a Brezine podržali su i uveličali gosti iz prijateljskih DVD-ova kao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik VZ Pakrac –Lipik Tomislav Stokić koji su se i obratili okupljenima. Vinko Kasana podržao je rad DVD-a Brezine te iako je vodstvo bilo dosta kritično prema vlastitom radu u protekloj godini izjavio da su takve godine sastavni dio života jednog ovakvog Društva u kojem su godišnje fluktuacije u radu normalne, te da su ispunili glavni zadatak koji je održavanje hladnog pogona,bivanje na raspolaganju lokalnom stanovništvu i održavanje Društva u funkciji. Izjavio je da će Grad i dalje financijski podupirati rad društva, te pohvalio odgovorno upravljanje financijama te trud na održavanju opreme i edukaciji članstva. Osvrnuo se i na trenutne demografske poteškoće s kojima se ovaj kraj susreće, ali da su Brezine još uvijek živo mjesto pri čemu se dotaknuo i odličnog rada Mjesnog odbora, Udruge mladih i Matice umirovljenika s kojima se vrlo dobro surađuje. Dotaknuo se i obnove društvenih domova u okolici, točnije obnova njih 6, od kojih je jedan i u Brezinama čega je nositelj Udruga mladih dok je započeta obnova onog u Brekinskoj. Poželio im je puno rada i sreće te da i dalje budu jedan od sigurnosnih oslonaca zajednici u kojoj djeluju.

Okupljenima se obratio i predsjednik VZ Pakrac - Lipik Tomislav Stokić osvrnuvši se na samokritiku vodstva Društva rekavši da je to uobičajeno i u djelovanju društava koja su bogatija članstvom i opremom te da to nije opravdan razlog za tako oštru samokritiku. I veća društva imaju slične poteškoće u radu poput nemogućnosti izlaska na združene vježbe jer svi su oni volonteri sa svojim životima te je nekada splet okolnosti jednostavno takav. Na kraju krajeva oni su svi zajednica braće i sestara koji se međusobno podupiru i koji će se uvijek međusobno potpomagati. Preporučio im je da se svakako što više bave edukacijom i stručnim napredovanjem članstva, kao i održavanjem i obnovom opreme u skladu s financijskim mogućnostima. Osvrnuo se i na izostanak edukacije ove godine što nije krivnja DVD-a Brezine, već činjenice da nije bilo dovoljno kandidata iz 15 društava u sastavu VZ Pakrac – Lipik da bi se održao tečaj za dočasnike na kojem je trebala sudjelovati Tihana Kljakić. Uz obećanje daljnje potpore i pomoći od strane VZ Pakrac Lipik i DVD-a Lipik u svim problemima s kojima će se susresti pozdravio je sve okupljene i poželio im sve najbolje u daljnjem radu i djelovanju.