Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. vertikal.
AS obrt
Pakračkoj i lipičkoj publici

Predstavljen roman „Divlje guske“ književnice Julijane Adamović

09.03.2019. 08:20 | 396 pregleda | Vijesti

U prostoru pakračke Gradske knjižnice tijekom večernjih sati u petak 8. ožujka, dakle na sam Dan obilježavanja Međunarodnog dana žena,  pakračkoj i lipičkoj publici predstavljen je roman "Divlje guske" vukovarske književnice Julijane Adamović. O knjizi je govorila sama autorica, ali i Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac.

Piše:
Matija Kulhavi

U romanu "Divlje guske" Julijane Adamović ništa nije onako kako se na prvi i drugi pogled čini. Očevi i majke nisu samo brižni roditelji koji podižu svoju djecu, djedovi i bake nisu samo toplo krilo u kojem se unučice gnijezde uz biblijske priče, guske nisu tek pernate predstavnice idiličnog seoskog ambijenta, a ni djevojčice koje nose priču nisu baš najtočnija, očekivana verzija sebe.

Ovaj je roman na neki način autobiografski, u biti temelji se na događajima koji su se dogodili, no ipak, i sama autorica je kazala kako je teško napisati dobar roman ako se u pojedinim dijelovima ne umetne malo fikcije.

"Rekvizitarij ovog djetinjstva uključuje mnoge stvari, bića i pojave kojih bi svako djetinjstvo trebalo biti pošteđeno - i neshvatljive smrti, i kradljivce tranzistora, i pse i ptice koji ginu greškom, i inozemstva u susjedstvu, i zabranjene školske torbe i zabranjene osjećaje, i mržnju koja prepolovljuje sela, kuće, obitelji, ljude i postelje. Julijana Adamović začudnim je jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije – da su se jedni malo više, a drugi malo manje voljeli, da su neke prostorije bile otključane, a druge pod ključem, da su jedni malo više govorili a drugi šutjeli, da su neki preživjeli, a drugi umrli na vrijeme, i da je barem pola svega bilo onako kako je trebalo biti. Ali nije. U tome je i tuga i moć romana "Divlje guske", koji dira tamo duboko, gdje se njegova autorica hrabro usudila posegnuti." - stoji u predgovoru ovoga djela.

Inače, roman je ispripovijedan u prvom licu množine, a posebnu mu čar daje upravo njegova lokalizacija u skromnom ambijentu vojvođanskog sela.

Bio je ovo treći posjet Julijane Adamović našem zavičaju, a tom je prigodom književna publika mogla uživati u nastupu vokalnog sastava Contesse i njihove voditeljice prof. Tee Silađi.