banner sezame okoliš
Streetball 2019. vertikal.
Multipak 2019. (27.5. - 2.6.)
Kongres poduzetnica Hrvatske i regije

Lipik je bio među prva četiri grada - prijatelja poduzetnica

08.03.2019. 13:46 | 691 pregleda | Vijesti

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba, danas je  u  City Plaza kongresnom centru u Zagrebu održan četvrti po redu Kongres poduzetnica Hrvatske i regije. Riječ je o najvećem poslovnom skupu žena u biznisu jugoistočne Europe u ovom dijelu svijeta, a među brojnim uzvanicima ondje je nazočio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Piše:
Matija Kulhavi

Kongres poduzetnica Hrvatske i regije bio je i ostao stjecište otvaranja novih poslovnih prilika, razmjene iskustava, želje za suradnjom i umrežavanjem te podizanja znanja, kompetencija i vještina poduzetnica, ali i svih onih žena koje razmišljaju o poduzetništvu kao svom karijernom izboru.

Prepoznato je to i od strane Grada Lipika prije nekoliko godina, jer moramo se podsjetiti kako je upravo gradonačelniku Grada Lipika Vinku Kasani na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu 8. ožujka 2017. godine svečano uručena povelja "Grad prijatelj ženskog poduzetništva". Lipik je tako postao, uz Zagreb, Zaprešić i Novu Gradišku, jedan od četiri grada koji su prvi u Republici Hrvatskoj, ali i Europi prepoznali žensko poduzetništvo kao poseban segment u koji se treba dodatno ulagati.

U Lipiku su provedene edukacije Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, a suradnja traje i dalje. Grad Lipik daje apsolutnu podršku ženama poduzetnicama, ne samo deklarativno, nego i putem mjera za poduzetništvo, konkretno kao Grad - prijatelj ženskog poduzetništva posebno se za 25% više potiče žensko poduzetništvo.

Svojevremeno je Lipik posjetilo i šezdesetak poduzetnica – članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koje su došle iz svih krajeva Hrvatske, a jedna od njih se danas susrela i s gradonačelnikom Vinkom Kasanom. Radi se o dr. Mirjani Semenić Rutko koja nam je prilikom posjete Lipiku govorila o svojim počecima u poduzetništvu, a njezinu priču stoga ponovno objavljujemo.

Mirjana Semenić Rutko, doktorica ginekologije iz Vukovara

Od 2004. godine imam svoju privatnu ordinaciju u Vukovaru. Iz progonstva sam se vratila 1999. godine te u početku radila u bolnici, a potom u Domu zdravlju.

Nakon toga iskustva sam odlučila promijeniti svoj način rada, poboljšati svoju uslugu i omogućiti ženama u Vukovaru da imaju nešto više od ordinacije koja je bila prisutna u Domu zdravlja. Moj način razmišljanja cijelo ovo vrijeme je da bi se trebali okrenuti prema nečemu boljem i nečemu što će nas zadovoljiti kao ljude i kao žene i kao sve one koji dolaze kod mene. Trenutno sam i vijećnica u Vijeću Grada Vukovara gdje se bavim problematikom poduzetnika. Upozoravam na probleme s kojima se susreću poduzetnici jer oni su ti koji imaju važnu ulogu u radu svakog grada, uplaćuju doprinose i koji vrlo marljivo rade.

Ovo okupljanje s „Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom“ mi je jako važno i tu sam našla još jedan dio koji će me pogurati jer počela sam sama, a kad počinjete sami jako je teško i uvijek vam treba netko tko će vam dati vjetar u leđa. Ovakvi događaji uvijek su dobri jer se možete povezati s ljudima iz cijele Hrvatske. Imamo što ponuditi u Vukovaru, turizam se razvija, imamo dobre smještajne kapacitete. Imamo i bolnicu koja je sada veteranska i koja je jako dobro obnovljena te ima dobru opremu. Krajem devetog mjeseca organiziramo edukaciju za male poduzetnike i za sve one koji to žele postati. Cilj nam je naučiti ljude kako mogu sami postati poduzetnici jer i sama sam imala problema kada sam pokretala svoju ordinaciju. Nitko vam ništa ne govori, ne upućuje vas u sve ono što morate napraviti kao budući poduzetnik. Mislim da je jako važno ljude upoznati sa svim onim što će im se događati i što ih čeka. Administracija je jako spora, što sam naučila na vlastitom iskustvu jer sam za svoju ordinaciju osam mjeseci izrađivala papire. Zbog toga morate biti jako uporni u svojoj namjeri. Jako mi se sviđa ovo što se događa u Lipiku jer svaka pomoć budućim i sadašnjim poduzetnicima izuzetno je dobrodošla.