Streetball 2019. vertikal.
banner sezame okoliš
Streetball 2019. horizont
8. OŽUJAK / 8. MART

Sretan Dan žena našim čitateljicama!

08.03.2019. 07:25 | 352 pregleda | Vijesti

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Stoga našim dragim čitateljicama, djevojkama, majkama, kolegicama, radnicama, domaćicama i svim onim hrabrim i svestranim ženama čestitamo njihov međunarodni praznik - sretan Dan žena!

Piše:
Compas

U New Yorku su na današnji dan, 8. ožujka 1857. godine u štrajk stupile tekstilne radnice zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali pedesetak godina kasnije – 8.3.1908. godine ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote. U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8. ožujak, Dan žena.

U organizaciji Socijalističke Internacionale 1910. godine u Kopenhagenu je održana Prva međunarodna konferencija žena na kojoj je uspostavljen "Međunarodni dan žena" prema prijedlogu njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. U Njemačkoj je 1918. godine po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju, ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Dvije godine ranije, 8. ožujka u Petrogradu, radnice zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su po ugledu na Amerikanke u štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja revolucije u Rusiji. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. ožujak u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena.

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog odmora.