Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. vertikal.
Radio Daruvar
12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAKRACA

Prva sjednica u novoobnovljenoj vijećnici pakračke „Općine“

08.03.2019. 00:14 | 457 pregleda | Vijesti

Dvanaesta sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je u srijedu 6. ožujka, po prvi put nakon dvanaest godina u novoj/staroj vijećnici koja se nalazi u prostoru zgrade pakračke „Općine“ na trgu bana Josipa Jelačića, trgu kojem ovih dana konačno predstoji obnova i svojevrsno preuređenje.

Piše:
Matija Kulhavi

Sjednica je trajala gotovo dva sata, a na njoj je, u prisustvu gradonačelnice Anamarije Blažević te dvojice njezinih zamjenika i predstavnika gradskih stručnih službi, vijećalo 15 od 16 izabranih gradskih vijećnika. Naime, predsjednik pakračkog SDP-a Zoran Krejči nije nazočio sjednici zbog radne posjete hrvatskom europarlamentarcu Toninu Piculi u Bruxellesu pa se stoga ispričao. Zbog Krejčijeve posjete, ovog puta smo ostali uskraćeni za novosti oko pakračkog vodomata, s obzirom na to da je upravo sudbina vodomata jedno od redovitih pitanja koje Krejči postavlja tijekom aktualnog sata na proteklim sjednicama Gradskog vijeća unazad godine dana.
 
Vijeće je odmah započelo s aktualnim satom koji dugo vremena nije bio tako kratak, naime trajao je 14 minuta, a samo se troje vijećnika javilo s pitanjima.
 
Prva je bila Željka Pejša Božić (HDZ). Cijenjenu vijećnicu je zanimalo pitanje preuređenja središnjeg gradskog trga, odnosno hoće li građani koji stanuju i rade u tom dijelu grada biti obavješteni o radovima, hoće li biti oslobođeni obveze plaćanja komunalne naknade i kako će biti reguliran promet. Gradonačelnica je odgovorila da će radovi započeti 14. ožujka, prigodom svečane sjednice i obilježavanja Dana Grada Pakraca, a  kako će regulacija prometa vjerojatno biti otežana. Što se tiče obveze plaćanja komunalne naknade, odlučeno je da dok traju radovi ispred ugostiteljskih i trgovačkih lokala, vlasnici budu oslobođeni plaćanja.
 
Vijećnica Mihaela Pavković (SDP), ponukana člankom objavljenim na lokalnom portalu, upitala je gradonačelnicu koji su kriteriji prema kojima se određuje gdje će se postavljati graničnici na javnim površinama koji sprečavaju neprimjerena parkiranja na privatne površine. Odgovoreno joj je kako je kriterij uspostava reda i da se ne stvara gužva.
 
Posljednje vijećničko pitanje bilo je ono od Dragana Marina (SDP), a odnosilo se povećanje sigurnosti na dječjim igralištima, pri čemu je gradonačelnica odgovorila kako se na tome radi.
 
Nakon aktualnog sata, vijećnici su prešli na dnevni red sjednice. Prva točka se odnosila na rad i poslovanje tvrtke Pakrac-plin d.o.o., a pred gradsko vijeće je izašao direktor Robert Marinić kojem su vijećnici postavljali pitanja u vezi sigurnosti plinske mreže. Tom je prigodom predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) sugerirao proširivanje plinske mreže na one dijelove grada gdje je trenutno nema, a Josip Delorenci (HDZ) je istaknuo kako za to postoji znatni interes u naseljima oko Donje Obriježi, Velikog Banovca i Ploštine.
 
Sljedeća točka dnevnog reda odnosila se na prijedloge za dodjelu javnih priznanja Grada Pakraca. Tako će umirovljeni brigadni general Tomo Medved, inače aktualni ministar hrvatskih branitelja, postati novi počasni građanin Pakraca, dok će javna priznanja „Pečat Grada Pakraca“ za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju grada biti dodijeljena Motociklističkom klubu “Plavi vitezovi - Croatia I“ Pakrac i Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske.
 
"Povoljna ekonomska kretanja u zemlji i u lokalnom okruženju te promjene u zakonskoj regulativi koje su ustalile prihode jedinica lokalne samouprave bitno su se odrazili na prikupljanje prihoda proračuna Grada Pakraca u 2018. godini te na racionalno izvršavanje općih rashoda proračuna te isto tako kod provedbe značajnijih planiranih projekata koji se u cijelosti ili djelomično financiraju iz proračuna Grada Pakraca. 
 
Stoga su ukupno ostvareni prihodi u 2018. godini iznosili 31.367.625,58 kn ili 96,8% od planiranog i to 31.225.857,80 kn od prihoda poslovanja (96,8% od plana) te 141.767,78 kn od prodaje nefinancijske imovine (108,6% od plana). Sukladno proračunskim načelima manjak prihoda iz prethodnih razdoblja je prenesen u iznosu od 752.382,12 kn (100% od plana).
 
Ukupno ostvareni rashodi u 2018. godini iznosili su 29.134.388,49 kn ili 92,1% od planiranog i to 22.535.039,76 kn rashoda poslovanja (94,7% od plana) i 6.599.348,73 kn rashoda za nabavu nefinancijske imovine (84,3% od plana).
 
Preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 752.382,12 kn je u toku 2018. godine u potpunosti pokriven zbog prethodno navedenih razloga, tako da je s danom 31. prosinca 2018. godine preneseni višak prihoda iznosio 1.480.854,97 kn.", stoji u obrazloženju Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Pakraca za 2018. godinu kojeg su vijećnici jednoglasno usvojili. 
 
Nasuprot ranije usvojene točke dnevnog reda, vijećnici su polemizirali oko polugodišnjeg izvješća o radu pakračke gradonačelnice (1.7.-31.12.2018.) pa je ono usvojeno s dvanaest glasova za, nasuprot tri glasa SDP-ovih vijećnika koji su bili protiv.
 
Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju po poslovnom transakcijskom računu kod PBZ d.d., ali i odluke poput one o izvođenju radova na natkrivanju teniskog terena samonosivim balonskim platnom te druge koja se odnosi na izvođenje radova rekonstrukcije pješačke staze u Ulici Augusta Cesarca u Pakracu (staza koja ide paralelno s prugom od Hotela Pakrac pa sve do pješačkog prijelaza preko te iste pruge).
 
Na samom kraju sjednice usvojena je jednoglasno odluka o ponovnom reizboru Višnje Klobučar na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića "Maslačak". Kako je istaknuto, gospođa Klobučar još od ratnog perioda uspješno vodi ovu ustanovu, a tome u prilog svakako svjedoče i vidljivi rezultati njezina truda i rada.