Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. horizont
DRUŠTVO MAĐARA PAKRAC

Aktivno promiču i čuvaju identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja

17.02.2019. 08:05 | 946 pregleda | Vijesti

Članovi Društva Mađara Pakrac nastavit će aktivno promicati i čuvati identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja, kao i dosad, uglavnom kroz prezentaciju mađarskih običaja i kulture, istaknuto je na godišnjoj skupštini održanoj 16. veljače u pakračkoj Gradskoj vijećnici.

Piše:
Matija Kulhavi

Podnoseći izvješće rada u 2018. godini, predsjednik Društva Josip Fa, istaknuo je kako je Društvo Mađara Pakrac tijekom protekle godine sudjelovalo na osamnaest različitih manifestacija koje su se odvijale na području Lipika i Pakraca, te šire okolice, ali i na području Gorskog Kotara i Baranje pa čak i same Mađarske.

Sudjelovali su na Uskrsnom sajmu u Lipiku, a bili su prisutni i na obilježavanju Dana branitelja Grada Pakraca. Prisustvovali su na Prvenstvu Hrvatske u motocrossu, Gastromanifestaciji nacionalnih manjina u Siraču, Smotri folklora Pakračko ljeto. U svibnju su prigodnim kulturno-umjetničkim programom ispred Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ obilježili Dan Mađara koji se održao u sklopu manifestacije „Pakračko ljeto“, a svečanosti su nazočili i predstavnici hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega. Isto tako, predstavili su se na Danima češke kulture u Prekopakri i Doljanima. Četvrtu godinu za redom su nazočili Lipovljanskim susretima. Tijekom jeseni su nazočili „Paprika festu“ u Lugu te manifestaciji „Jesen u našem kraju“ u Ploštinama. Krajem godine mađarsku djecu je posjetio sv. Nikola u Pakracu. Na svim tim manifestacijama su prezentirali umijeće tradicionalnih mađarskih gastronomskih specijaliteta, a već nadaleko su poznati po pripremanju mađarskog graha u ćupu te odnedavno kurtoš kolača.

Kao i dosadašnjih godina, tako su i prošle godine posjetili Mađarsku, Szeged, Kalocsu, Hakrany i Csepreg u kojem su se natjecali na Festivalu palačinki i pri tome osvojili treće mjesto.

Članovi Društva Mađara Pakrac izvrsno surađuju sa srodnim mađarskim društvima, a veliku potporu imaju i u saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine Robertu Jankovicsu.

Podnoseći plan rada za 2019. godinu, predsjednik Društva Josip Fa, kao glavni cilj naveo je nastavak aktivnog rada na očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine u našem kraju te suradnju s ostalim Mađarima u Hrvatskoj, a na financijskom planu se nada istim ili možda malo većim prihodima nego što je to bilo u prethodnoj godini. Naime u protekloj godini prihodi su bili približno oko 65.000,00 kuna (Savjet za nacionalne manjine, Bethlen Gabor, Grad Pakrac, članarine), dok su rashodi bili tek neznatno manji.

Skupštini je nazočio izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) Oliver Matijević, kao i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac. Oni su pohvalili rad članova Društva Mađara Pakrac koji su malobrojni, ali redovito sudjeluju na svim manifestacijama ovoga kraja pa i šire te rado pomažu svim lokalnim udrugama. Također je istaknuto kako će od DZMH i Grada Pakraca nadalje imati potporu u svojem radu.