Lipik banner
Lipik banner
Medianno
Pakrac: 1./2.3.1991.-1./2.3.2019.

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata

11.02.2019. 07:14 | 1355 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Predavanjem "Domoljubna pjesma kroz povijest" koje će održati Eva Kirchmayer-Bilić, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i urednica glazbene rubrike u tjedniku za kulturu "Hrvatsko slovo", kao i nastupom vokalnog sastava "Contesse" te Tamburaškog orkestra Pakrac u pakračkoj Gradskoj vijećnici u četvrtak 28. veljače (18 sati), započet će ovogodišnje obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu, odnosno na području Republike Hrvatske.

Već sljedeći dan, u petak 1. ožujka u prostoru multifunkcionalnog objekta Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" (18 sati) bit će upriličena "Večer domoljubne pjesme, poezije i proze", a tom će prilikom biti predstavljena i knjiga "Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu - svjedočanstva" te će ujedno biti dodijeljene nagrade i za najuspješnije literarne radove u projektu "Mladi i Domovinski rat". Nešto kasnije te iste večeri na Kalvariji - kod Tri križa simbolično će biti zapaljeno 28 baklji za 28 godina koliko je proteklo od početka rata.

Centralni događaj predviđen je za subotu 2. ožujka kad će nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje s početkom u 11 sati biti održan tradicionalni „Mimohod pobjednika“ ulicama Pakraca od župne crkve Uznesenja BDM do Rimokatoličkog groblja. Nakon toga će se na parkiralištu pakračke Gradske tržnice održati svečano postrojavanje sudionika.