Lipik banner
Lipik banner
Medianno
KONFERENCIJSKA DVORANA QUELLA

U Lipiku održano poučno predavanje o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara

07.02.2019. 10:21 | 1543 pregleda | Vijesti

Povodom obilježavanja Dana crvenih haljina u prekrasnom ambijentu konferencijske dvorane Quella u Lipiku, u večernjim satima 6. veljače održano je zanimljivo i nadasve poučno predavanje s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.

Piše:
Matija Kulhavi

Obilježavanju „Dana crvenih haljina“ pridružile su se i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, kao i Srednja škola Pakrac, napomenula je Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja i glavna sestra Specijalne bolnice u Lipiku u uvodnom dijelu predavanja, dok je Vesna Božić, nastavnica zdravstvene njege u Srednjoj školi Pakrac te ujedno inicijatorica obilježavanja „Dana crvenih haljina“ na području Lipika i Pakraca istaknula kako je njihova misija posvećena podizanju svijesti o moždanom udaru kod žena načinjena tako da govori o prevenciji, ali i o rehabilitaciji.

Na takav je način bilo koncipirano i sinoćnje predavanje pa je tema prvog predavanja, koje je održala profesorica psihologije Nataša Major, bilo o utjecaju stresa na moždani udar kod žena. Nakon izlaganja profesorice Major uslijedilo je predavanje prof. prim. dr. sc. Silve Butković Soldo vezano za prevenciju moždanog udara. Ona je pri tome istaknula kako svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke te dodala da je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te da treba nastojati poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Posljednje predavanje održala je prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar koja je govorila o rehabilitaciji pacijenata u Toplicama Lipik, odnosno o načinima i procesu oporavka nakon moždanog udara koji u konačnici ovisi o dobroj njezi, općem zdravstvenom stanju i kondiciji bolesnika. Osim predavanja, prim. dr. sc. Slivar posjetitelje je počastila stihovima svojih pjesama, najavivši kako uskoro možemo očekivati promociju njezine nove zbirke pjesama.

Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ nastavlja se večeras. Naime, u restoranu lipičke Specijalne bolnice održat će se "Bal u crvenim haljinama" (19-21 sat) - plesna večer s pacijentima koju organiziraju bolnički djelatnici i učenici pakračke Srednje škole (smjer fizioterapeutski tehničar; medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege), a za koju je obvezan "dress code" – crvena haljina, kravata, košulja...