Lipik banner
Lipik banner
Medianno
Put baštine – od trapista do graničara

Održana konferencija „Primjeri dobre prakse tematskih staza“

06.02.2019. 16:52 | 1169 pregleda | Vijesti

U sklopu projekta “Heritage route-from Trappists to Border guards” („Put baštine – od trapista do graničara“) financiranog iz programa prekogranične suradnje (Interreg — IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro) u dupkom ispunjenom prostoru konferencijske dvorane Quella u Lipiku u srijedu 6. veljače održana je konferencija nazvana ,,Primjeri dobre prakse tematskih staza”.

Piše:
Matija Kulhavi

U uvodnom dijelu, sve prisutne je pozdravila Dragana Beuković, suradnica na ovom projektu u Gradu Lipiku, koja je ukratko predstavila sam prekogranični projekt „Put baštine – od trapista do graničara“, naglasivši pri tome kako je njegov osnovni cilj doprinos održivom razvoju turizma i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 kilometara zajedničkih turističkih putova s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija te očuvanje kulturne i prirodne baštine u prekograničnom području Lipika, Garešnice i Banja Luke kroz aktivnosti projektnih partnera.

Prisutne je u svoje, kao i u ime gradonačelnika Vinka Kasane, pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić koji se zahvalio svima koji su svoj obol dali ovom važnom prekograničnom projektu te ujedno poželio da se takva dobra suradnja nastavi i u budućnosti.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je program koji se sastojao od tri predavanja. Tako je o primjeru dobre prakse u Parku prirode „Lonjsko polje“ govorio Edvard Bogović, tamošnji voditelj službe za promidžbene i turističke djelatnosti. O tematskom turističkom putu „Stazama lipicanca i kune“ koji na svojem širem području posjetiteljima nudi mogućnost bavljenja nizom aktivnosti od moto sporta do ribolova, kao i korištenja izletničko rekreativnih sadržaja govorio je predstavnik Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić, dok je prezentaciju naziva „Plan održivog razvoja kulturne i prirodne baštine“ održao Zvonimir Miler, savjetnik u vezi s poslovanjem za turističke usluge.

Heritage route-from Trappists to Border guards” („Put baštine – od trapista do graničara“) započeo je 1. lipnja 2017. godine, a njegovo sveukupno trajanje predviđeno je na 24 mjeseca, odnosno do 31. svibnja 2019. godine.