Lipik banner
Lipik banner
Radio Daruvar
„FESTA DELLA POLENTA“

Večera Zajednice Talijana Lipika uz okuse i mirise tradicije

03.02.2019. 20:36 | 1746 pregleda | Vijesti

Comunita' degli Italiani di Lipik tj. Zajednica Talijana Lipika koja okuplja obitelji potomaka Talijana doseljenih na područje Lipika i okolnih naselja krajem 19. stoljeća i ove su se godine u velikom broju okupili na sada već tradicionalnoj večeri „Festa della polenta“ koja je održana u večernjim satima u subotu  2. veljače u dvorani DVD-a Lipik.

Piše:
Tomislav Ević

 

Organiziranje zajedničke večere naziva „Festa della polenta“ za koju članovi Zajednice sami pripreme ukusne tradicionalne delicije čiji se recepti prenose s koljena na koljeno počelo je 2013. godine, u cilju očuvanja i prikaza kulturnog i gastronomskog naslijeđa talijanske manjine Lipika i okolice, kao i zajedničkog druženja članova Zajednice koja će ove godine obilježiti dvadeset godina od svog osnutka.

„Dragi članovi Zajednice Talijana Grada Lipika dobra vam večer i dobro došli. Moram izraziti veliko zadovoljstvo što već nekoliko godina u nizu ispunimo sva mjesta u ovoj sali ali što je najvažnije napunimo stol jelima našeg djetinjstva i mirisima naše tradicije, koju njegujemo već 150 godina. S ponosom mogu reći da ste i ove godine pokazali da volite ovakva okupljanja i ova druženja uz mirise tradicije  i da ih prenosimo mladima kojih ovdje ima puno i koji će sigurno zapamtiti i palentu i radići i friko i točo.“ uvodne su riječi kojima je okupljene pozdravila Lionella Brisinello predsjednica Zajednice Talijana Grada Lipika.

Svojom prisutnošću na ovogodišnjoj fešti palente, djelovanje Zajednice podržao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana rekavši kako je Zajednica Talijana Grada Lipika iznimno vrijedan dio ovog grada sa svojim gastronomskim i kulturnim događanjima, kao i njeni članovi, profesori, umjetnici, poljoprivrednici i poduzetnici koji su cijenjeni građani Lipika. Nacionalne manjine su vrijednost Lipika i nastavljat ćemo podupirati njihovo kulturno i gospodarsko djelovanje. Kao primjer odlične suradnje istaknuo je i projekt izgradnje boćališta i popratnih objekata koji je započeo u jesen 2018. u suradnji sa Zajednicom Talijana Grada Lipika i Talijanskom Unijom i koji će omogućiti i uvjete za sportska natjecanja.

Gost na Večeri Zajednice bio je i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva kojem je predsjednica Brisinello uz riječi dobrodošlice predala riječ. Zahvalivši se na pozivu predsjednici i Zajednici kao i gradonačelniku Kasani na podršci, Marin Corva istaknuo je da je Zajednica Talijana Lipika za Talijansku Uniju bitna jer je vrlo aktivna u čemu je Unija koliko je god moguće nastoji podupirati kao i da bez potpore Grada Lipika značajan dio tih aktivnosti ne bi bio moguć. Također je pohvalio sve članove Zajednice na ustrajnosti u očuvanju svog kulturnog identiteta i naslijeđa koju su podigli na visoku razinu i koje je od iznimne važnosti, dodavši da će Unija i dalje podupirati rad Zajednice i kroz pronalazak sredstava za izgradnju spomenutog boćališta.

Predsjednica Lionella Brisinello istaknula je da se nada da će ove godine dostojno proslaviti dva desetljeća Zajednice Talijana Lipik uz završeno boćalište te uz zahvale svima koji su svojim specijalitetima doprinijeli ovogodišnjoj fešti od palente poželjela Buon appetito a tutti!