banner sezame okoliš
Lipik banner
Radio Daruvar
GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-A LIPIK

Relativno mirna protekla godina s vrlo malo zahtjevnih intervencija

03.02.2019. 13:31 | 907 pregleda | Vijesti

U prostoru Lovačkog doma HLD „Jelen Lipik“ u subotu 2. veljače održana je redovna izvještajna 136. skupština  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipik, kojoj su, osim članova DVD-a, prisustvovali predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, predstavnici Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, Vatrogasne zajednice Požeštine, Vatrogasne zajednice Grada Požege, DUZS Područni ured Požega, JVP Požege, JVP Daruvara te DVD-ova iz Velike, Jakšića, Brestovca, Požege, Novske, Okučana, Donjeg Varoša, Orahovice, Omanovca, Velikog Banovca, Filipovca, Pakraca, Dobrovca, Brezina, Gaja, Brekinske, Poljane, Antunovca i Marinog Sela, kao i drugi uvaženi gosti.

Piše:
Matija Kulhavi

Predsjednik DVD-a Lipika Silvestar Zanetti otvorio je skupštinu, pozdravivši pri tome sve uvažene goste i članove, a zatim je tajnik DVD-a Lipik Ivica Osmak podnio izvješće o radu za proteklu godinu.

U tom je izvješću navedeno kako DVD Lipik broji 153 člana, od čega su 23 operativna, 32 izvršna, 4 pričuvna, 3 počasna te 2 vatrogasna veterana. Također imaju 35 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži te 55 pomažućih članova. „U protekloj godini u DVD Lipik je upisano troje novih članova, uglavnom mladih ljudi, a iz članstva je ispisano pet članova koji su zbog potrage za poslom i boljim životom otišli izvan Lipika, dok je jedan član – Zoran Perković nažalost preminuo.", kazao je tajnik DVD-a. Napomenuto je kako su lipički vatrogasci redovito održavali sastanke upravnog odbora i zapovjedništva, te su intenzivno radili na preventivnim aktivnostima zaštite od požara, obukama, redovitim vježbama te pripremama za intervencije svih vrsta kojih srećom nije bilo puno. Također su radili i na održavanju zgrade DVD-a Lipik, a ulagali su i u novu vatrogasnu opremu. Prošle su godine dobili 1.200,00 kuna donacije od HVIDRA-e Kaštela te 4.000,00 kuna od Udruge prijateljstva gradova Neustadt an der Aisch i Lipika, ali i oni su bili na pomoći drugima. Tako su, dijelom i njihovim zalaganjem, vozila i opremu iz Tirola dobila mnoga dobrovoljna vatrogasna društva s područja Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije te DVD Stari Vitez iz BiH. „Prošle je godine predano 157 vozilo iz Tirola u našu zemlju što je definitivno najveći projekt pomoći vatrogastvu u Republici Hrvatskoj.“, istaknuo je Ivica Osmak. S kolegama iz JVP i DVD-a Vukovar organizirali su biciklistički maraton Vukovar-Lipik u znak sjećanja na poginule vatrogasce i branitelje iz naših gradova. Ideja da povežu istočni i zapadni dio Slavonije stvorila se tijekom rasprava o prvom i posljednjem oslobođenom gradu na području Republike Hrvatske, a to su Lipik i Vukovar. U stalnom su kontaktu i s kolegama iz Tirola,a gospodin Petar Logar svake godine redovito dolazi u Lipik. Kao tehnička podrška sudjelovali su na većini događaja koji se odvijaju na području Lipika, a ishodovana je i uporabna dozvola za zgradu vatrogasnog doma gdje je pripremljena projektna dokumentacija za njegovu energetsku obnovu. U sljedećoj godini nastavit će i dalje raditi na provođenju vatrogasnih aktivnosti, poput rada s mladima i održavanja vatrogasnih vježbi.

Zapovjednik Tomislav Stokić istaknuo je da su tijekom protekle godine članovi DVD-a Lipik izašli na ukupno 31 intervenciju od čega je bilo 5 požara te 26 tehničkih intervencija iz čega se vidi da je godina bila relativno mirna s vrlo malo zahtjevnih intervencija. “Unatoč tome, nismo se opuštali, već smo vježbama stalno održavali svoju interventnu spremnost svjesni da svake sekunde možemo biti angažirani za najzahtjevnije zadatke.“, rekao je zapovjednik Stokić.

Financijsko izvješće je podnio blagajnik Matija Horvat, kazavši da su protekle godine prihodovali 173.953,49 kuna, dok su rashodi iznosili 126.219,45 kuna. U izvješću Nadzornog odbora, koje je podastrto članovima Društva, predsjednik Stjepan Horvat je istaknuo kako je sve bilo regularno te nisu uočeni nikakvi nedostaci.

Nakon što su članovi usvojili sva izvješća, u ime Grada Lipika, okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić čestitavši na aktivnom radu te istaknuvši kako DVD Lipik ima konzistentnu potporu Grada koja će se nastaviti i u budućnosti. On je članovima DVD-a zahvalio na svom onom doprinosu koji daju svojim obolom u događanjima koja se organiziraju na području Lipika.

Okupljene je u ime Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije pozdravio predsjednik Željko Petrović koji je ovom prigodom pohvalio izuzetno aktivni rad članova DVD-a Lipik koji su pokazali da se mogu nositi sa svim vrstama ugroza. Predsjednik Petrović je i ovom prilikom govorio o Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je postala krovna organizacija vatrogastva u našoj zemlji, kao i o nacrtu prijedloga novog zakona o vatrogastvu koji bi trebao donijeti određene promijene, a bio bi stavljen u širu raspravu i njime bi se nastojao riješiti status dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca.

Članovima DVD-a Lipik obratili su se i uputili pozdrave predstavnici VZ Požeštine, DVD-a Okučani, DVD-a Orahovica, DVD-a Požege te DVD-a Pakrac.

Na skupštini su podijeljene zahvalnice, spomenice, medalje i diplome za završene tečajeve.

Zlatne vatrogasne medalje:

Stjepan Kiš

Ivan Galunić

Silvestar Zanetti

Srebrne vatrogasne medalje:

Bernardica Mihaljević

Rajko Šurkalović

Brončane vatrogasne medalje:

Ivan Macura

Damir Fila

Spomenica za 10 godina rada u vatrogastvu:

Stjepan Horvat

Rajko Šurkalović

Vlado Šurkalović – Popaj

Diplome:

Kazimir Markanović

Tomislav Galko

Matija Horvat

Sreten Egredžija

Rajko Šurkalović

Davor Ježabek

Zahvalnica:

Uniq Band

 

FOTOGALERIJA