banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
23. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991

Više od 250 planinara na ovogodišnjoj Fokinoj stazi

15.12.2018. 12:47 | 876 pregleda | Vijesti

U organizaciji Planinarskog društva „Psunj“ u 10 sati s Trga bana Josipa Jelačića u Pakracu krenuo je tradicionalni 23. Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom. U pravom zimskom snježnom ugođaju okupilo se više od 250 sudionika iz Pakraca, Lipika, Bjelovara, Zagreba, Vinkovaca, Karlovca te još nekih mjesta iz sjeverozapadne Hrvatske. Valja napomenuti kako su čak dva autobusa stigla iz Karlovca te po jedan iz Bjelovara i Zagreba, kao i nekolicina kombija. Za osiguranje pohoda, kao i prethodnih godina pobrinula se požeška stanica HGSS-a sa spasiocima iz Lipika i Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom održava se u znak sjećanja na pogibiju Marijana Kulhavija - Foke te još šestorice bjelovarskih branitelja - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su prije 27 godina, točnije 29. prosinca 1991. godine poginuli prilikom akcije „Alfa“, odnosno oslobađanja okupiranog područja.

Na putu prema spomen obilježju koje se nalazi u pakračkim vinogradima planinare su, već tradicionalno, dočekali Blanka i Srećko Brus s prijateljima te ih ponudili toplim napitcima - čajem, kuhanim vinom i slavonskim suhomesnatim delicijama.

Kod spomen obilježja na mjestu gdje su naši heroji život dali za voljenu domovinu, odana im je dužna počast te su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U ime domaćina i organizatora pohoda, predsjednik planinarskog društva Psunj Zoran Milaković zahvalio se sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foku, koji je poginuo u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, a time i čitavu domovinu.

Planinari su pohod nastavili prema odmorištu Tromeđa, a kad stignu do planinarskog doma Omanovac, ondje će ih dočekati topli čaj i planinarski grah.

Pakrački planinari na polazištu su ponudili različite suvenire, među kojima je bila knjiga o povijesti pakračkog planinarstva Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice i dnevnik planinarske obilaznice „Planinarski put Psunjem“, a sudionici su prije polaska besplatno mogli posjetiti Muzej vojne i ratne povijesti te Muzej Grada Pakraca.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu kod planinarskog doma Omanovac. Po povratku poneki će planinari stići posjetiti i Božićni sajam u Lipiku koji se održava tijekom ovog vikenda, a usput će moći uživati u lipičkom perivoju, koji zahvaljujući snježnom ugođaju još više nalikuje pravoj božićnoj bajci.

Fotogalerija: 23. Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom (15.12.2018.)