Medianno
Društvo medicinskih sestra i tehničara Domovinskog rata HUMS-a

Održali svoj treći simpozij u Dubrovniku

07.12.2018. 09:28 | 687 pregleda | Vijesti

Nakon Lipika i Karlovca, Društvo medicinskih sestra i tehničara Domovinskog rata HUMS-a u Dubrovniku je ove godine organiziralo svoj 3. simpozij pod nazivom „Da se ne zaborave devedesete – Dubrovnik 2018“ koji se kontinuirano provodi već treću godinu za redom i koji će se nastaviti.

Piše:
Compas

Zahvaljujući Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Gradu Pakracu i Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP Pakrac-Lipik dvanaest medicinskih sestara iz Lipika i Pakraca je prisustvovalo ovom simpoziju koji se održavao od 30. studenog pa sve do 2. prosinca 2018. godine.

U sklopu svečanosti otvaranja upriličeno je i otkrivanje spomen ploče medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Dubrovnika. Na simpoziju su svjedočile medicinske sestre i tehničari iz Dubrovnika i ratne bolnice Metković, a pri tome su posjetile i Muzej Domovinskog rata na Srđu što im je omogućilo da saznaju istinu o Domovinskom ratu dubrovačkog područja. Postavljena je izložba postera pod nazivom „Metci na humanost i dobrotu“, gdje su predstavljena četiri postera s područja Lipika i Pakraca, organiziran je okrugli stol na temu „Doprinos medicinskih sestara i tehničara u skrbi za hrvatske branitelje“, čiji će zaključci biti poslani u Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja i HZZO, s obzirom na mnogobrojne probleme s kojima se susreću medicinske sestre i tehničari u skrbi za hrvatske branitelje, posebno koordinatori za branitelje s ciljem da skrb za njih bude bolja.

Dogovoreno je da se 2019. godine simpozij „Da se ne zaborave devedesete“ održi u Osijeku, a dodatno će se u Opatiji u sklopu kongresa HUMS-a obraditi tema „Djeca u Domovinskom ratu“ i postaviti još najmanje tri spomen ploče u Republici Hrvatskoj .

Promocija knjige „Svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata“
Budući da je knjiga „Svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata“, koja je napisana u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata gotova, planira se njezina promocija u Pakracu u sklopu svečanosti obilježavanja početka Domovinskog rata.