banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
UO PAKRACA I LIPIKA

Predstavljena knjiga Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika - „200 godina stvaranja i zajedništva“

22.10.2018. 06:14 | 915 pregleda | Vijesti

U sklopu jubilarnog 10. sajma Slavonski banovac, koji se u subotu 20. listopada održavao u Pakracu, svečano je predstavljena prigodna knjiga pod nazivom „200 godina stvaranja i zajedništva“, kojom naše udruženje obrtnika svečano obilježava 200. obljetnicu osnivanja mješovitog ceha u Pakracu.

U pakračkoj Gradskoj vijećnici, unutar koje je svečanost održana, tražilo se mjesto više, a osim zainteresiranih građana, lipičko-pakračkih obrtnika te predstavnika čak 15 udruženja obrtnika s područja Republike Hrvatske svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku svečanog predstavljanja prisutnima se obratio predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka. On je tom prilikom istaknu činjenicu da je znatan broj obrtnika s područja Lipika i Pakraca tijekom povijesti doprinosio lokalnoj zajednici. „Kakva god vremena bila, obrtnici su bili jedan dio društvenog ogledala i kako bi opstali na surovom tržištu morali su reagirati na promjene. Slično je i danas, kad naše Udruženje ima 160 registriranih obrta i oko 390 zaposlenih u obrtu, stoga smo ponosni na sve naše obrtnike koji su svojim radom pridonijeli boljem životu našem kraju.“, kazao je Lepka.

Temeljni dio ovog izdanja o našim obrtnicima čine intervjui/reportaže sa starim, bivšim i aktualnim obrtnicima, ljudima koji su u obrtničkom i zanatskom smislu ostavili trag na ovom području, a kako je napomenuo sam autor Mario Barać, odluka za takvu formu zasnovana je na višegodišnjem novinarskom iskustvu prilikom kojeg je naučio da je upravo intervju jedan od osnovnih i najčitanijih oblika novinarskih tekstova.

Uz Hrvatsku obrtničku komoru, financijski su izradu ovog tiskanog izdanja pomogli gradovi Lipik i Pakrac.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević iskazala je ponos zbog obilježavanja ovako značajne obljetnice, kao i zbog konzistentnog djelovanja pakračko-lipičkih obrtnika koji su uvijek bili aktivni u javnom i društvenom životu ova naša dva grada, i koji su u konačnici doprinosili i još uvijek doprinose njihovoj izgradnji.

Izaslanik premijera Plenkovića i pomoćnik ministrice Davor Huška napomenuo je da su baš obrtnici bili među prvima koji su nakon rata otvorili vrata svojih radnji. „Ovdje ste dokazali da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva naše zemlje, to smo vidjeli i mi u Pakracu i Lipiku, a to se vidi i danas u mirno vrijeme kad veliki broj poduzetnika i trgovačkih društava propada, obrtnici se bore na jedan svojstven način, preživljavaju i postaju sve čvršći.“, kazao je nekadašnji pakrački gradonačelnik.

Iskrene čestitke svima onima koji su sudjelovali u pripremi i izradi knjige „200 godina stvaranja i zajedništva“ uputio je i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. „Samo zajedno smo jači i samo zajedno možemo ostvariti svoje ciljeve. Kada podignemo ruku prsti su pojedinačno slabi, ali kada ih stisnemo u šaku i stvorimo zajedništvo onda imamo tu snagu koju obrtništvo ima po tome što stvara, na koji način sudjeluje u cjelokupnom radu u Republici Hrvatskoj, u otvaranju radnih mjesta, u tome da pomaže lokalnoj zajednici...“, rekao je Ranogajec te pri tome istaknuo potrebu prenošenja znanja na nove generacije kako bi osigurali njihov ostanak i opstanak u domovini.

Obrtnici su, uz poduzetnike, jedni od nositelja razvoja naših gradova. Svjesni te činjenice da su upravo obrtnici jedni od onih koji pune proračune, pokušavamo nizom različitih mjera svim građanima naših dvaju gradova omogućiti ugodniji i kvalitetniji život.“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji se ovom prilikom obratio i kao predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon obraćanja uvaženih gostiju, predsjednik Davor Lepka u ime pakračko – lipičkog Udruženja obrtnika uručio je prigodan poklon gospodinu Ranogajcu. Naime, riječ je o otisku Majstorskog lista. Jedini primjerak otisnutog pakračkog Majstorskog lista iz 1825. Godine čuva se u Državnom arhivu u Zagrebu. Ove 2018. godine matrica je ponovno otisnuta povodom ove visoke obljetnice, a otisnuto je pet primjeraka od kojih su dva poklonjena Gradu Pakracu i Udruženju obrtnika Pakrac-Lipik, a ostala tri primjerka čuvaju se u Muzeju grada Pakraca.

No, i predsjednik HOK-a je imao jedno iznenađenje za naše obrtnike. Posebnom odlukom predsjednika Ranogajca, Hrvatska obrtnička komora Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika dodijelila je plaketu "Zlatne ruke" s pisanim priznanjem.

Također, Davor Lepka je pri kraju promocije pakračkom ugostitelju Mirku Mirosavljeviću-Bulji iz zahvalnosti što je pozvao prijatelje obrtnike iz drugih gradova Hrvatske u Pakrac uručio nagradu „Zlatna krigla“.

Kako bi predstavljanje knjige o našim obrtnicima uistinu bilo svečano, pobrinuli su se učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Ida Jirasek na flauti, Goran Sotonica na harmonici, Kristina Kosinc na flauti i Petra Martinović na gitari.

FOTOGALERIJA