banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
10. jubilarni sajam slavonski banovac

Pakrac se na jedan dan vratio u srednjovjekovno ruho

21.10.2018. 00:07 | 1751 pregleda | Vijesti

Gotovo 130 izlagača predstavljalo je tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 10. Jubilarnom sajmu Slavonski banovac koji se održao 20. listopada u Pakracu. Sajam je oživio središte Pakraca, a ovo je četvrta godina kako se organizira i popularni Grahfest na koji se ove godine prijavila rekordna 81 natjecateljska ekipa.

Piše:
Matija Kulhavi

Ova godina je za Pakrac značajna zato što pakrački obrtnici slave 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Tom prigodom je Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tiskalo prigodnu knjigu „200 godina stvaranja i zajedništva“ koja je tijekom dopodnevnih sati predstavljena u pakračkoj gradskoj vijećnici. Autor knjige je Mario Barać, a među brojnim uvaženim gostima promociji je prisustvovao i Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Svečano otvorenje sajma Slavonski Banovac održano je u velikom šatoru koji je bio smješten na središnjem gradskom trgu, a čast da otvori sajam pripala je lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani, koji je ovom prigodom bio u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Na otvorenju su se prigodnim riječima obratili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević te pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, koji je ujedno bio izaslanik premijera Plenkovića.

Raznoliku ponudu na štandovima, u prvom redu pratila je bogata gastro ponuda tradicionalnih specijaliteta, lovačkog paprikaša, bosanskih specijaliteta iz Općine Dobretić, ponuda mađarskog graha i kurtoš kolača Društva Mađara Pakrac te talijanskih specijaliteta, od kojih ćemo spomenuti konjske ćufte.

Posebnost ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa bila je svojevrsna krčma „Kod veprove glave“ koju su za ovu prigodu osmislili i izgradili članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik. Bila je to prigoda da posjetitelji kušaju neka stara gotovo, rijetka i zaboravljena jela, a zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“ moglo se degustirati i sajamsko svježe kuhano pivo.

Kako bi sve bilo u srednjovjekovnom ruhu, na ovom dijelu sajma bilo je omogućeno plaćanje „banovcem“ – povijesnim novcem koji je u Pakracu kovan sredinom XIII stoljeća i po kojem je današnji sajam i dobio ime!

Manifestaciju je obilježio i kulturno-umjetnički program otvorenja na kojem su nastupili mališani Dječjeg vrtića Maslačak s plesom i pjesmom pod nazivom „Kulturna baština našeg kraja“; Veliki zbor Osnovne glazbene škole uz pratnju Tamburaškog orkestra i pod dirigentskom palicom Aleksandra Gašparovića s izvedbom pjesme „Moja diridika“ te izvedbom skladbe nepoznatog autora „Čardaš“; Plesna skupina Osnovne škole braće Radić pod vodstvom učiteljice Ivane Havlena i izvedbom plesa prigodnog naziva „Zabava je tu“; Zbor Osnovne škole braće Radić pod vodstvom učiteljice Kornelije Kobetić koji se predstavio pjesmom „Hoki poki“ te najmlađih članova KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra, s pjesmom i plesom „Mi smo djeca vesela“.

Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade, zabavni park, vožnju turističkim vlakićem i kočijom, na sajmu je i ove godine organizirana srednjovjekovna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“, koju su upriličili članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Viteški red Svetog Nikole iz Varaždina te naši domaći vitezovi Slavonskog banovca. Uz sve to, srednjovjekovni program su obogatili i Karlovački bubnjari.

Sajam je trajao cijelog dana, a nakon proglašenja pobjednika ovogodišnjeg Grahfesta, posjetitelji su se mogli zabaviti uz besplatan koncert Tamburaškog sastava „Gazde“.

FOTOGALERIJA