banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC-LIPIK

Edukacija „Pristup i komunikacija sa slijepom osobom“

18.10.2018. 15:31 | 780 pregleda | Vijesti

Povodom obilježavanja Dana bijelog štapa 2018. u prostorijama Udruge slijepih Pakrac-Lipik u srijedu 17. listopada održana je edukacija za djelatnike PP Pakrac naziva „Pristup i komunikacija sa slijepom osobom“. Uz druženje članova i namjernika koje je u Udruzi održano u ponedjeljak kada su ih posjetili učenici posebnog odjeljenja OŠ Pakrac, učenici medicinskog usmjerenja srednje škole Pakrac, i korisnici učeničkog doma Pakrac koji su predvođeni učiteljicom zdravstvene zaštite članovima udruge mjerili krvni tlak i šećer, ova edukacija je dio sadržaja kojom je udruga obilježila ovaj međunarodni dan slijepih osoba koji se u svijetu obilježava od 1964. godine.

 

Piše:
Tomislav Ević

Edukaciju je djelatnicima PP Pakrac održao predsjednik Udruge slijepih Stanko Kovačić a cilj joj je bio educirati ih na koji način prići slijepoj osobi te koje oblike neverbalne i verbalne komunikacije koristiti. Da bi iskusili kako se slijepi i slabovidni svakodnevno osjećaju živeći sa svojim invaliditetom, djelatnici PP Pakrac su pomoću posebnih poveza i naočala mogli doživjeti potpunu sljepoću, gubitak jednog oka, očnu mrenu, tunelski vid, tešku slabovidnost, gubitak polovice vidnog polja lijevo i desno i sl., a u sklopu edukacije prikazan je i kratak film koji sve te poteškoće dočarava iz prve perspektive osobe koja se s njima suočava u svakodnevnom kretanju okolinom.

Predsjednik ove Udruge koja je sa svojih 46 članova jedna od najvećih s obzirom na zajednicu u kojoj djeluju, dotaknuo se ovom prilikom i drugih svakodnevnih poteškoća koje slijepi doživljavaju u svojoj sredini poput nemogućnosti pristupa pojedinim državnim institucijama među kojima je i PP Pakrac (projekt adaptacije PP Pakrac postoji i uključuje rampu s rukohvatom za pristup osobama s invaliditetom, ali ne zna se kada će krenuti njegova provedba), psihološke probleme koje ovaj tip invaliditeta donosi, otežane mogućnosti edukacije korištenja bijelog štapa budući da se radi nje mora do Zagreba, otežane mogućnosti korištenja računala radi nedovoljne prilagođenosti online sadržaja slijepim osobama, kao i problema starosti članstva i njihove osamljenosti radi čega su na meti lopova i prevaranata što često prođe neprijavljeno i zbog srama, a i radi nemogućnosti identifikacije počinitelja.

Savez slijepih je ove godine uz obilježavanje Dana bijelog štapa naglasak stavio na promociju Brajevog pisma i potrebu kontinuiranog financiranja udruga osoba s invaliditetom. Iako posjeduju aparaturu za Brajevo pismo, iz udruge ističi kako je radi poodmakle dobi većini korisnika pristupačnije koristiti knjige na zvučnom zapisu pri čemu su istaknuli odličnu suradnju s gradskom knjižnicom Pakrac koja ima dosta literature u audio obliku, a da slijepi mogu biti i vrsni sportaši dočarao je predsjednik Udruge Stanko Kovačić pobijedivši djelatnika PP Pakrac Ivana Ančića u jednoj partiji pikada za slijepe.