banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
PALIJATIVNI TIM LIPA, VOLONTERI I ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Obilježili Ružičasti listopad i Svjetski dan srca

18.10.2018. 12:59 | 643 pregleda | Vijesti

Palijativni tim LiPa zajedno s volonterima iz školskih klupa i u suradnji s Udrugom Sve za nju danas je na tržnici Pakrac obilježio Ružičasti listopad, mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Članovi palijativnog tima i volonteri dijelili su ružičaste vrpce i letke kojima žele podići svijest o važnosti samopregleda dojke, pravovremenog odlaska na ultrazvuk i mamografiju. Kako saznajemo od Vesne Božić iz palijativnog tima LiPa, ovo je završna akcija volontera iz školskih klupa nakon godinu dana djelovanja, a kako bi dodatno dali svoj doprinos i obilježili Ružičasti listopad, u suradnji s udrugom Sve za nju, 24. listopada na igralištu pored srednje škole u Pakracu organizirati će snimanje milenijske fotografije u čemu će sudjelovati preko 300 sudionika, a i vi možete sudjelovanjem dati svoj doprinos.

 

Piše:
Tomislav Ević

U isto vrijeme u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije odvijala se i akcija obilježavanja svjetskog Dana srca u Pakracu, kao što su i prošli tjedan sličnim aktivnostima to učinili u Požegi, a s djelatnicima Zavoda su uz učenike i palijativni tim Lipa u akciji sudjelovali i studenti 6. godine medicinskog fakulteta studija na engleskom iz Zagreba i patronažne sestre iz Doma zdravlja.

Akciju je vodila Jasmina Kovačević dr. spec javnog zdravstva, voditeljica službe javnog zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo koja je tim povodom poručila: „Svjetska kardiološka federacija svaki dan bi nas htjela rado pozivati da povedemo brigu o svom srcu i zdravlju svoga srca, stavljajući naglasak na zdrave životne stilove bez pušenja i sa što manje alkohola i soli, ali znamo da je to dosta teško promijeniti i toga se pridržavati. Često svjedočimo tome da kada vam krenu prvi zdravstveni problemi poput kada vam se prvi put dijagnosticira povišen tlak ili vam liječnik kaže da trebate izgubiti višak kilograma ljudi odjednom krenu mijenjati sve navike iz temelja. To u pravilu ima slabe rezultate i većinom rezultira neuspjehom, zato je razboritije krenuti malim koracima i jednostavnim svakodnevnim stvarima poput uklanjanja soljenke sa stola, svakodnevnom fizičkom aktivnošću počevši od npr. šetnje poslije ručka te tako dugoročno postići željeni cilj jer nema čarobnih brzih rješenja. Na to želimo ukazati danas okupljenim građanima, mjerenjem visine opsega struka i računanjem relativnog postotka masnog tkiva u organizmu, također i mjerenjem krvnog tlaka i vrijednosti šećera u krvi te savjetovanjem od strane budućih liječnika nakon čega bi oni koji su se odvažili sudjelovati u svemu tome trebali odabrati neku malu promjenu koju bi bili voljni u narednih godinu dana uvesti, na što bi se trebali sami sebi obvezati „ovjerom i potpisom“ da će se nastaviti pridržavati te svoje odluke. To je naš doprinos obilježavanju današnjeg dana iako bismo svaki dan trebali živjeti kao da je Svjetski dan našeg srca.“