Medianno
U suradnji udruge za samozastupanje i udruge za promicanje inkluzije

Održana javna tribina o imovinskim pravima osoba lišenih poslovne sposobnosti

12.10.2018. 15:24 | 690 pregleda | Vijesti

U sklopu projekta „Upoznajemo se i zagovaramo - imovinska prava osoba s intelektualnim teškoćama/osoba lišenih poslovne sposobnosti“ u petak 11. listopada u velikoj vijećnici zgrade pakračke „Općine“ održana je javna tribina pod nazivom „Imovinska prava osoba lišenih poslovne sposobnosti“ koju je u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije organizirala  zagrebačka Udruga za samozastupanje, a uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Piše:
Matija Kulhavi

Nazočne je na samom početku tribine pozdravio koordinator Udruge za samozastupanje Damjan Janjušević, koji je ovom prigodom kazao da je projekt „Upoznajemo se i zagovaramo - imovinska prava osoba s intelektualnim teškoćama/osoba lišenih poslovne sposobnosti“ nastao kao svojevrstan nastavak dijaloga samozastupnika iz šesnaest lokalnih zajednica s područja Republike Hrvatske. Tom prilikom je napomenuo da 70% osoba s intelektualnim teškoćama ne znaju što znači riječ imovina.

Tribini je nazočila i predsjednica Europske platforme samozastupnika Senada Halilčević, koja je govorila o problemu upravljanja imovinom osoba lišenih poslovne sposobnosti kazavši da postoje razni slučajevi manipulacije.

Tijekom tribine sudionici su imali priliku čuti autentična svjedočenja i stavove samozastupnika o pitanju zaštite njihove imovine i imovinskih prava, a bilo je govora i o barijerama na koje još uvijek nailaze pri pokušaju stjecanja i korištenja svoje imovine.

Osim samozastupnika, u uvodnom dijelu tribine nazočnima se obratila i prof. dr. sc. Katarina Sokić koja je predstavila rezultate jednog od rijetkih znanstvenih istraživanja o zaštiti imovinskih prava osoba pod skrbništvom.

Naime, ona je istaknula da je tijekom svojeg istraživanja došla do uvida kako se većina lišenja odnose na ograničenja raspolaganja imovinom te da su ona donesena bez nekakvog pretjeranog razmišljanja, napomenuvši da je najčešći razlog davanja odobrenja za izvanredno raspolaganje imovinom štićenika bilo plaćanje troškova smještaja i pomirenje osnovnih egzistencijalnih potreba štićenika.

Nakon pakračke tribine, koja je bila prva u sklopu ovog projekta, tribine će se održati i u Bjelovaru, Sisku, Slavonskom Brodu i Zagrebu.