Radio Daruvar
SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA

Tko su dobitnici povelje godišnje nagrade Grada Lipika i tko je dobitnik povelje počasnog građanina?

05.10.2018. 12:47 | 1113 pregleda | Vijesti

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika održanoj 4. listopada 2018. tradicionalno su uručene povelje godišnjih nagrada Grada Lipika. Dobitnici priznanja su Zlatko Grafina za dugogodišnji dobrovoljni rad na unapređenju rada udruga i razvoju kulturnih događanja, Udruga „Libox“ za izniman doprinos u razvoju sporta i promociju Lipika na svjetskoj razini, Restoran „Nada“, odnosno vlasnica restorana Nada Zeljković za uspješan rad i djelovanje koje pridonosi razvoju i boljitku Grada Lipika, tvrtka Lipik Glas d.o.o. za osobit doprinos u gospodarstvu kojim pridonosi razvoju Grada Lipika te Mijo Štimac i Ivan Molnar za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipika. Osim godišnjih nagrada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika generalu zbora Josipu Luciću uručena je povelja počasnog građanina Lipika. Pročitajte više o ovogodišnjim dobitnicima.

Piše:
Matija Kulhavi

General zbora Josip Lucić hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, zapovjednik najelitnijih postrojbi specijalne policije Republike Hrvatske te Hrvatske vojske, aktivni je sudionik brojnih redarstvenih i vojnih operacija u Domovinskom ratu, tijekom kojih je sudjelovao i na području Grada Lipika kao zamjenik, a kasnije i zapovjednik Tigrova.

Nakon završetka Domovinskog rata ostao je kao djelatna osoba u Hrvatskoj vojsci i obnašao najviše vojne dužnosti od ravnatelja Vojnog učilišta "Petar Zrinski" do načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odlikovan je najvišim vojnim odličjima Republike Hrvatske: Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Ante Starčevića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata, Medaljom Bljesak i Oluja te medaljom za iznimne pothvate. Dodijeljena su mu i međunarodna odličja: Legion of Merit (predsjednik SAD-a 2004.) i Grand Officer (Međunarodno vijeće za vojni sport CISM 1999.).

Danas je ravnatelj Doma hrvatskih veterana te svojim znanjem i iskustvom uvelike pridonosi da Dom hrvatskih veterana u Lipiku uspješno posluje na zadovoljstvo hrvatskih branitelja i svih građana Grada Lipika.

Zlatko Grafina se dosad bavio mnogim aktivnostima iz društvenog i sportskog života (član gradskog vijeća, član kuglačkog kluba, aktivan u Češkoj besedi Prekopakra, član udruge Delfin, aktivni član Centra za mirovne studije Zagreb, član REKOM-a, a posebno mjesto u njegovom životu zauzima rad u Gradskom pjevačkom zbor Lipik). Sudionik je Domovinskog rata i odlikovan je Medaljom za sudjelovanje u operaciji "Bljesak" i Medaljom za sudjelovanje u operaciji "Oluja".

U proteklih 15 godina uspješno je i s puno ljubavi i profesionalizma obavljao svoju dužnost predsjednika Gradskog pjevačkog zbora Lipik. Organizirao je niz smotri zborova u Lipiku, puno gostovanja lipičkog pjevačkog zbora u inozemstvu i sudjelovanja na nastupima u zemlji.
Ove godine obilježena je dvadeseta godišnjica Streetballa u Lipiku kojega od 1998. godine entuzijastično organiziraju volonteri – članovi Udruge „Libox“, a Ivan Pušćenik, Darian Husko, Goran Pušćenik, Mario Barać i Ante Major od samog početka pa sve do danas.

Zahvaljujući Udruzi, Streetball Lipik doveden je do svjetske razine, čime je Lipik postao challenger za finale svjetskog prvenstva u streetballu. Na ovaj način ime Grada Lipika čulo se ove godine diljem svijeta, a natjecatelji s 5 kontinenata posjetili su Lipik (ekipe iz SAD-a, Rusije, Japana, Australije, Latvije, Poljske, Češke, Francuske, Srbije, BIH, Slovenije, Urugvaja i Hrvatske). Osim toga Lipik je proglašen najboljim challengerom na svijetu, stavši tako korak ispred svjetskih metropola.

Ivan Pušćenik i Darijan Husko su ove godine obnašali dužnost FIBA supervizora na trodnevnim kvalifikacijama koje su održane u talijanskom Bariju. Na taj način dodijeljen je još jedan kompliment organizatorima streetball challengera u Lipiku, jer im je dana važna zadaća nadgledanja i organizacije na još jednom svjetskom FIBA događaju.

Važno je naglasiti da su pojedinci u organizaciji ovoga događanja kroz 20 godina radili isključivo volonterski, iskazujući veliku naklonost prema svome gradu Lipiku i njegovim građanima.

Gospođa Nada Zeljković u samom centru Lipika uspješno vodi Restoran „Nada“ kojeg je pokrenula prije četrnaest godina. Sve ove godine otkad restoran u Lipiku posluje, gospođa Zeljković je pomno birala ponudu lokala i prilagođavala je svojim gostima, posebno sugrađanima, ali i domaćim i stranim turistima.

Vrhunska restoranska usluga, kakva se u ovom restoranu njeguje, prilagođena je gostima svih platežnih moći te u njega rado svraćaju i oni koji žele vrhunski specijalitet ili samo neku iz bogatog izbora pizza.
S bogatom gastronomskom ponudom restoran „Nada“ idealan je za obitelji s djecom zbog blizine dječjeg igrališta, udobnosti i ambijenta. Pogodan je za organizirane proslave i poslovne domjenke, a pruža i usluge cateringa. Također je sudionik projekta „Okusi hrvatske tradicije“ te je jedan od rijetkih restorana u okolici s menijem tradicionalnih jela.

Još davne 1803, godine zabilježeni su prvi podaci o proizvodnji stakla na lipičkom području, dok je prva industrijska proizvodnja započela 1963. godine osnivanjem „Tvornice ravnog stakla Lipik“.

Pedeset godina kasnije tvornica u Lipiku posluje pod imenom Lipik Glas d.o.o., a od 2001. godine nalazi se u većinskom vlasništvu grupacije „Finind Group“, odnosno Isoclima S.p.A. iz Italije.

Danas zapošljavaju gotovo 300 radnika s tendencijom rasta, investiraju u proizvodne kapacitete, konstantno unapređuju poslovanje, educiraju radnike i ulažu u kvalitetu proizvoda. Njihova je vizija postati vodeći svjetski dobavljač stakala za niskoserijsku visokokvalitetnu autoindustriju, a gotovo cijeli godišnji prihod ostvaruju u izvozu te posljednjih pet godina ostvaruju rast prihoda od 5 do 10 %.

S obzirom na to da vrhunski proizvodi uvijek nađu svoj put do tržišta, tako je i sa staklima iz tvrtke Lipik Glas d.o.o Naime, itekako je poznata činjenica da ova tvrtka proizvodi automobilska stakla za renomirane proizvođače skupocjenih automobila – od Bentleya, McLarena, Aston Martina, Lamborghinija pa sve do Rolls Roycea i Ferrarija; svi luksuzni brendovi zapravo naručuju stakla iz Lipika.

Donedavni predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Ivan Molnar je rođen u Velikom Banovcu. Nakon završenog obrazovanja za inženjera poljoprivrede radio je u Poljoprivrednom kombinatu u Lipiku, inspekcijskim službama Općine Pakrac, u Ribnjačarstvu Poljana kao tehnolog, a najveći dio svog radnog vijeka proveo je u proizvodnji i prodaji tehničkih i medicinskih plinova u poduzeću Messer Croatia plin. Tu je postigao visoke rezultate na nacionalnom i međunarodnom području i time pridonio da tvrtka bude jedna od vodećih na prostoru EU u svom području rada.

Svojim radom značajno je pridonio uspješnom radu Gradskog vijeća i Grada Lipika. Kao vijećnik i predsjednik sudjelovao je u svim aktivnostima i nesebično se zalagao za rješavanje svih problema kako bi se postigli željeni ciljevi i rezultati u obnovi i razvoju Grada Lipika.

Dugogodišnji vijećnik lipičkog Gradskog vijeća Mijo Štimac rođen je u Marinom Selu. Nakon završetka škole za KV automehaničara zapošljava se u Ina Naftaplinu, a svojim radom u Gradskom vijeću se uvijek zalagao i još uvijek kao vijećnik u aktualnom sazivu se zalaže za boljitak i razvoj Grada Lipika.

Dragovoljac je Domovinskog rata tijekom kojeg je 1993. godine ranjen i potom umirovljen kao pukovnik Hrvatske vojske s položajem zapovjednika Domobranske bojne u obrani Lipika i Pakraca.
Svojim prijedlozima i radom, dao je značajan doprinos u rješavanju problema vezanih uz poljoprivredu, uređenja infrastrukture i sporta.

Ovogodišnji dobitnici godišnje nagrade Grada Lipika i počasni građanin Lipika

Godišnja priznanja prethodnih godina