Medianno
5. DAN VOĆARA U LIPIKU

Lješnjak glavna tema ovogodišnjeg stručnog panela

19.09.2018. 12:12 | 809 pregleda | Vijesti

Premda relativno novi događaj na tržištu, Dan voćara u Lipiku brzim korakom postaje prepoznat od strane sve većeg broja poljoprivrednika, poduzetnika i svih onih koji dijele poveznicu voćarstva i povrtlarstva, prerađevina i proizvoda, mehanizacije, alata, zaštite i skladištenja poljoprivrednih proizvoda.

Piše:
Tomislav Ević

Ovogodišnji Jesenski sajam – 5. Dan voćara u Lipiku održat će se u nedjelju 23. rujna od 9 do 18 sati na tradicionalnom mjestu održavanja manifestacija, parku u Lipiku, a tema ovogodišnjeg stručnog panela koji će početi u 10 sati je : “Uzgoj, prerada i trženje lješnjaka na malim obiteljskim voćnjacima u fokusu europske poljoprivredne politike i Lokalne razvojne strategije 2014-2020.

Gosti panela bit će Domagoj Dropulić vlasnik OPG iz Kneževih vinograda u Baranji s bogatim iskustvom u uzgoju lješnjaka i sadnica lijeske te Zdenko Freese iz tvrtke Pro-eco iz Novog Marofa kojoj je težište na promicanju održivog načina proizvodnje ekološkim preparatima za zaštitu bilja. Na panelu će sudjelovati i Darian Husko, konzultant Lipičke razvojne agencije kao i upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ iz Lipika Igor Matek, univ.spec.oec.

Cilj panela je približiti zainteresiranima suvremene tendencije u uzgoju, preradi i trženju lijeske na malim obiteljskim voćnjacima i mogućnosti financiranja putem Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. te Lokalne razvojne strategije LAG-a "Zeleni trokut".

Osim stručnih panela, na prostoru održavanja sajma i ove godine nas očekuje zabavni natjecateljski program kuhanja pekmeza, natjecanja u pripremi slastica, prikaz pečenja rakije, glazbeni program, ugostiteljska ponuda, vožnja turističkim vlakom, kao i fijakerom s lipicancima Državne ergele Lipik.