banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji

Održana monodrama „Potrošeni snovi“ u izvedbi glumice Natalije Đorđević

14.09.2018. 22:48 | 1046 pregleda | Vijesti

U nekadašnjoj zgradi pakračke psihijatrije, nadaleko poznatoj „Žutoj kući“,  u petak 14. rujna u sklopu drugog dana održavanja 6. Kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem izvedena je monodrama „Potrošeni snovi“ u izvedbi glumice Natalije  Đorđević.

Piše:
Matija Kulhavi

Predstava je to koja je nastala prema motivima drame „Višnjik“ A. P. Čehova u koju su ukomponirani još neki Čehovljevi tekstovi te pjesme poznate ruske glumice i pjesnikinje Natalije Vorobjove Hržić, koja je ovoj pakračkoj izvedbi i prisustvovala. To je monodrama koja govori o načinima kako se čovjek nosi s gubicima, odnosno s gubitkom cijeloga jednoga svijeta kojemu je nekada pripadao. U novom svijetu čovjek se više ne može ni ne želi snaći jer taj novi svijet donosi potpuno iskrivljen sustav vrijednosti gdje duhovnost gubi bitku s materijalnim, a dobrota, empatija i ljepota zaboravljeni su pojmovi. Predstava „Potrošeni snovi“ je ujedno i monodrama o boli, samoći, načinu kako se čovjek nosi s vlastitim slabostima, zabludama, raspršenim iluzijama.

Netom prije samog početka izvedbe predstave, uzvanicima i sudionicima kongresa se obratio prof. dr. sc. Veljko Đorđević koji je i ovom prigodom podsjetio da je upravo ovdje napravljena najveća humana epopeja u povijesti psihijatrije kad je evakuirano preko 300 psihijatrijskih bolesnika, a o čemu je napisana i knjiga „Pouke o čovječnosti“. I prof. Đorđević, kao i dr. Marijana Braš su ustvrdili kako nekadašnja zgrada psihijatrije svakako treba biti obnovljena, a ovaj kazališni čin na simboličan način pobuđuje nadu u to.

Prisutne je pozdravila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ukazavši kako je Medicinski centar Pakrac bio na samom vrhuncu u godinama prije Domovinskog rata te je ovom prilikom najavila kako se priprema projektna dokumentacija za obnovu zgrade psihijatrije koja bi u budućnosti bila namijenjena skrbi za veterane Domovinskog rata.

Premda je prvotno bilo najavljeno, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak nije bio u mogućnosti doći u Pakrac, stoga je poslao svojeg izaslanika dr. sc. Vjekoslava Jeleča, inače pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Predstavi je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara koji je kazao kako mu je drago da obnavljanje objekta nekadašnje psihijatrije bude u svrhu svima onima koji su se stavili u službu svoje domovine, iskazavši ujedno i potporu ministarstva u toj nakani.

Nakon predstave gosti i sudionici Kongresa su se uputili prema Lipiku gdje su se imali priliku upoznati s radom Doma hrvatskih veterana.

FOTOGALERIJA