banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
OD 13. DO 15. RUJNA U PAKRACU

Svečanim otvaranjem počeo 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji

14.09.2018. 08:25 | 1169 pregleda | Vijesti

Pod sloganom „Rehabilitacija u psihijatriji – budućnost bez ožiljaka“ u pakračkom Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ 13. rujna je svečano otvoren 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem.

Pokrovitelji ovog Kongresa, koji će se odvijati do 15. rujna, su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo zdravstva, Požeško-slavonska županija i Grad Pakrac, a na njemu su se okupili eminentni hrvatski i svjetski stručnjaci iz područja psihijatrije, kao i cjelokupne medicine, među kojima se nalazi i Pakračanin Damir De Zan sa suprugom Marinom.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku svečanog otvaranja 6. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji prisutnima se obratio prof. dr. sc. Veljko Đorđević, posebno pozdravivši požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, zamjenika pakračke gradonačelnice Marijana Širca, predsjednicu i generalnog tajnika Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini - prof. dr. sc. Mariju Burgić Radmanović i dr. Gorana Račetovića, ravnateljicu Neuropsihijatrijske bolnice "dr. Ivan Barbot" Popovača doc. dr. Marinu Kovač, prof. dr. sc. Zorana Zoričića, generala Miroslava Vaceka, zamjenika ravnatelja Doma hrvatskih veterana u Lipiku prof. Zvonimira Kalčika i prof. Danka Friščića sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Pakrac je grad s kojim prijateljujemo već nekoliko godina, Pakrac je grad stogodišnje psihijatrije koja je nestala tijekom Domovinskog rata, Pakrac je grad gdje je napravljena najveća humana epopeja u povijesti psihijatrije kad je evakuirano preko 300 psihijatrijskih bolesnika, a mi smo napisali knjigu „Pouke o čovječnosti“ koju prevodi Svjetska psihijatrijska udruga i svima koji su sudjelovali u tom pothvatu dodijelili smo Povelju ambasadora čovječnosti. Grad Pakrac je i naš grad. Pred nama je velika obveza - staviti pakračku Psihijatriju u funkciju jer ako to naša generacija ne učini, sve ono što smo dosad uradili bit će uzalud.“, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. Đorđević.

Čast mi je da se ovakav veliki Kongres održava upravo ovdje, u Požeško-slavonskoj županiji, u gradu Pakracu, gdje je provedena najhumanija akcija spašavanja bolesnika. Branitelji su ovdje branili svoj grad, branili su Bolnicu koja se nalazila na prvoj crti bojišnice, a vi liječnici zajedno ste s njima branili pacijente koji su se ondje nalazili. Vrlo sam zahvalan svima vama što niste zaboravili tu akciju nego ste ju pronijeli izvan granica naše domovine te u svjetskim razinama, između ostalog i kroz knjige, pokazali da hrvatski vojnik zna braniti domovinu, a s druge strane zna spašavati živote ne pitajući tko je kakve vjere, nacionalnosti ili boje kože.“, rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević netom prije što je otvorio 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji.

Bogati kongresni program je nastavljen plenarnim predavanjem posvećenim prof. dr. sc. Vladimiru Hudolinu, temama kao što su iskustva iz Neuropsihijatrijske bolnice „dr. Ivan Barbot“ iz Popovače i diskusijom nazvanom „Umjetnošću do mentalnog zdravlja“, da bi se nadovezao na izložbu „Mozak, um i umjetnost“ u Muzeju grada Pakraca.

Izložba „Mozak, um i umjetnost“

Ova je izložba nastala kao rezultat suradnje medicine i umjetnosti, kazao je prof. Đorđević koji je pri tome istaknuo kako je tijekom posljednjih desetak godina došlo do suradnje tri umjetničke akademije i Medicinskog sveučilišta u Zagrebu te se razvio i interdisciplinarni predmet kojem je cilj povezivanje suvremenih spoznaja iz neuroznanosti, vodećih teorija uma, psihijatrijskih poremećaja i umjetnosti kao važne edukativne i terapijske metode u medicini. Ovaj predmet pod nazivom „Mozak, um i umjetnost“ odlično je prihvaćen od nekoliko generacija studenata koji su svojim umjetničkim jezikom odgovarali na podučavanje.

Sve prisutne na otvorenju izložbe pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a izložbu je otvorio njezin prethodnik, bivši gradonačelnik Pakraca, a danas pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška.

Kongres se nastavlja i danas, a tijekom dana u Hrvatskom domu s početkom u 10 sati održat će se predstava Udruge za unaprjeđenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“ iz Slavonskog Broda pod nazivom „Zavirite u moj film“, dok će u 16 sati biti prikazan dokumentarni film Branka Ištvančića „Sve je bio dobar san“ koji govori o tragičnoj smrt francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera nakon pada Vukovara.

U 18 sati predviđen je odlazak prema staroj psihijatrijskoj bolnici gdje će se održati predstava „Potrošeni snovi“ u izvedbi glumice Natalije Đorđević, a nakon predstave predviđen je odlazak u Lipik i razgledavanje Doma hrvatskih veterana.

FOTOGALERIJA