Medianno
U sklopu dana voćara

3. Pekmezijada - natjecanje u pripremanju pekmeza i slastica u Lipiku

14.09.2018. 10:54 | 1771 pregleda | Vijesti

Turistička zajednica grada Lipika i Grad Lipik ove jeseni u sklopu Dana voćara ponovo priređuju gastro događanja na temu voćnih poslastica.

Piše:
Matija Kulhavi

Na istom mjestu kao prošle godine, uz veliki šator u kojem će se održati Dan voćara na temu uzgoja lješnjaka te mnogobrojne izlagače Jesenskog sajma koji će prisustvovati, u nedjelju 23. rujna od 9 sati održat će se 3. Pekmezijada i natjecanje u slasticama tijekom koje će se pripremati pekmezi od šljiva.

Šljive su ove godine vrlo dobro rodile tako da je sirovina osigurana. Za svaku grupu natjecatelja smo pripremili do 20 kg šljiva. Obavijestio sam sve mjesne odbore i Udruge žena s područja Grada Lipika, kao i prošlogodišnje natjecatelje te se nadamo odazivu poput prethodnih godina. Posebnost naše Pekmezijade jest što se pekmez priprema od početka do kraja na natjecateljskom prostoru i uključeno je cijelo područje Lipika tako da se zaista može saznati mnogo različitih recepata. Uz Pekmezijadu, kao prošle godine organiziramo i natjecanje u pripremi voćnih slastica. Svaki natjecatelj na Pekmezijadi treba napraviti jednu vrstu voćnog kolača ili tortu, dakle desert koji žiri također ocjenjuje. Takvu smo odluku donijeli zato što izlagači uglavnom donesu mnogo kolača pa zašto ne bi nadopunili događanje i omogućili još veću atrakciju tijekom Dana voćara. Na natjecanju u slasticama, osim ekipa s Pekmezijade, mogu sudjelovati i svi građani koji to žele, uz prethodnu prijavu radi kvalitetne organizacije.“, rekao je tajnik TZ grada Lipika Hrvoje Kovačić te pri tome istaknuo da udruga "Lido" iz Dobrovca priprema i prezentaciju pečenja rakije - prave slavonske šljivovice, a uz cjelodnevni glazbeni program na ovoj će manifestaciji biti prisutno mnogo izlagača i proizvođača voća koji će sudjelovati i na stručnim panelima unutar šatora.

Gospodin Kovačić je ovom prigodom pozvao sve građane da se odazovu na natjecanje, ali i posjete 5. Dan voćara jer će program biti kvalitetan i raznovrstan.

Za natjecanje na Pekmezijadi i natjecanje u pripremi voćnih slastica možete se prijaviti na broj mobitela: 098/575-335.