AS obrt
BLAGDAN MALE GOSPE: 8.9.1991. – 8.9.1993. – 8.9.2018.

Tužna obljetnica dvostruke tragedije u Kusonjama

08.09.2018. 23:10 | 1266 pregleda | Vijesti

Prisjećanje i obilježavanje stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama kod Pakraca te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije, održano je 8. rujna kod spomen-obilježja Rakov potok i kod spomen-kapelice Male Gospe u Kusonjama povodom 27. i 25. obljetnice pogibije dvadeset i troje Bjelovarčana.

Piše:
Matija Kulhavi

U sklopu komemoracije, koju je organizirala „Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kusonje 1991.“ iz Bjelovarsko-bilogorske županije, sudionici su položili vijence kod spomen-obilježja u Rakovom potoku, odakle je krenuo „Mimohod istine“ do kapelice Male Gospe u Kusonjama, gdje je komemoracija nastavljena polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava, uključujući izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deura, izaslanika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, izaslanika Predsjednika Sabora Miru Totgergelija, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije predvođeno županom Damirom Bajsom, izaslanstvo Grada Bjelovara s gradonačelnikom Dariom Hrebakom, izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom, izaslanstvo Grada Pakraca predvođeno gradonačelnicom Anamarijom Blažević, izaslanstva Zagreba, Požege, Daruvara, Čazme i Sirača, načelnici PU uprava bjelovarsko-bilogorske i požeško-slavonske, izaslanstvo Doma hrvatskih veterana Lipik te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i dviju osnovnih škola iz Štefanja i Ivanske.

Na samom početku komemoracije u Kusonjama okupljenima se obratio Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz  Bjelovara koji se ovom prilikom osvrnuo na samo odvijanje akcije koja se odvijala tog zlokobnog 8. rujna 1991. godine, dok je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula kako je svaka žrtva imala svojeg egzekutora te da je krajnji čas da se njihova imena saznaju i objelodane, zbog svih nas, a prvenstveno kao svojevrstan zalog budućnosti da se takve tragedije ne bi ponovile. Gradonačelnica Blažević je i ove godine ponovila kako Pakrac ne zaboravlja i nikada neće zaboraviti žrtve koje su u Domovinskom ratu pale tijekom njegove obrane.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara je istaknuo kako smo u Kusonjama prije 27 godina izgubili cvijet hrvatske mladosti, a danas nam prijeti jedan drugi gubitak hrvatske mladosti koja odlazi iz Hrvatske. „Svi mi ovdje, koji svake godine dolazimo davati pijetet hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu, svi mi imamo dužnost učiniti sve što je moguće da nova generacija cvijeta hrvatske mladosti ne bi danas otišla iz zemlje, kako ova žrtva naših heroja ne bi bila uzaludna.“, naglasio je Hrebak.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kazao da je pred nama vrijeme da uredimo domovinu upravo onako kako su je sanjali hrvatski branitelji. „Mi smo oni koji smo imali čast stvoriti domovinu, a na nama je dužnost da stvaramo dobru budućnost za nove naraštaje.“, istaknuo je župan.

U povijesti postoji puno ratova, ali naš rat nije kao svaki drugi, naš je Domovinski rat. To je bila bitka za opstojnost, ne samo države, nego i naroda koji ovdje živi.“, rekao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije koji je podsjetio kako su dvadesetorica pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara 8.9.1991. godine poginuli na jedan zvjerski način, dok su trojica njihovih suboraca 8.9.1993. poginula na podmukli način. „To su zločini koji nisu riješeni i samo ću reći da pravda nije zadovoljena.“, napomenuo je Bajs rekavši da ratni zločin ne zastarijeva te da se krivci koji su odgovorni za ovaj zločin moraju pronaći.

Na nama je da u zajedništvu čuvamo i gradimo svoju zemlju, ali i da prepoznamo današnje probleme i za njih iznalazimo rješenje. Stoga smo, prepoznavajući potrebe na razini Vlade Republike Hrvatske u protekle dvije godine učinili niz konkretnih iskoraka, a posebno kroz donošenje jakog zakonskog uporišta propisivanja temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suvremena Republika Hrvatska, obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika u jedinstveni pravni okvir i time kroz konkretne mjere odajemo priznanje žrtvi poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.“, istaknuo je izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u svojem je obraćanju kazao kako je rat veliko zlo u kojem je smrt svakodnevna pojava, ali ono što se dogodilo u Kusonjama, kazao je kako je gore od smrti. „Ovdje su mučeni i masakrirani hrabri hrvatski branitelji, muževi, sinovi i očevi koji su u tom ključnom trenutku hrvatske povijesti nesebično se stavili u službu domovine.“, naglasio je zastupnik Totgergeli.

Ovo je prije svega dan kad stojimo pognute glave pred ljudima koji više nisu s nama, koji su u to ratno vrijeme dali najsvetije, a to je život.“, rekao je izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur ukazavši kako je naša obveza uvažavati ovo mjesto pijeteta, ali također i obitelji poginulih hrvatskih heroja koji su podnijeli žrtvu za slobodu domovine.

Završni čin komemoracije, misu zadušnicu za branitelje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr.dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi klape Bjelovar s izvedbom dvije pjesme – „Iznad polja makova“ i „Stina pradidova“.

FOTOGALERIJA