AS obrt
Susret povijesnih postrojbi Habsburške Monarhije

Predstavnici Grada Lipika i Državne ergele Lipik posjetili mađarski Igal

13.08.2018. 09:14 | 976 pregleda | Vijesti

U mađarskom gradiću Igal proteklog je vikenda održan susret povijesnih postrojbi negdašnje Habsburške Monarhije (od 1867. godine Austro-Ugarske) na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Grada Lipika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Slobodanom Katunarom, predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem i direktorom Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Dejanom Iličićem te izaslanstvo Državne ergele Lipik predvođeno upraviteljem Damirom Jakšićem, ali i predstavnici grada Bjelovara predvođeni zamjenicom gradonačelnika Valneom Bastijančić Erjavec, kao još jednog grada koji je uz Lipik predstavljao Republiku Hrvatsku.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovom su prilikom u Igalu predstavljeni konji lipicanci, Državna ergela Lipik, ali i sam Grad Lipik“, rekao je zamjenik lipičkog gradonačelnika Slobodan Katunar dodavši kako su gradovi Igal i Lipik sklopili sporazum o bratimljenju u srpnju 2011. godine i napomenuvši kako Igal, poput Lipika, ima termomineralne izvore zahvaljujući kojima se razvio turizam te toplice i kupalište.

Gostima iz Hrvatske dobrodošlicu je poželio predsjednik udruge mađarsko-hrvatskog prijateljstva u županiji Somogy Csúcs Tibor, koji je svojedobno dobio godišnju nagradu Grada Lipika za aktivno sudjelovanje na uspostavi i razvoju prijateljstva između Igala i Lipika, a svakako valja napomenuti i da je kao dužnosnik u Zemaljskom društvu mađarsko–hrvatskog prijateljstva za grad Kapošvar (županija Somogy) posredovao u uspostavi suradnje spomenute mađarske županije i županije Požeško-slavonske.

Na ovom susretu, koji je odisao povijesnim ozračjem,  među brojnim postrojbama K.u.K. monarhije, nastupili su i pripadnici Bjelovarskih graničara – Husara.