banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
PERZEIDE ILI SUZE SV. LOVRE

Meteorski vatromet ovaj vikend

09.08.2018. 14:39 | 1313 pregleda | Vijesti

Meteorski roj Perzeidi ili kako ga narod zove „suze sv. Lovre“ meteorski su pljuskovi koji se svake godine javljaju od 25. srpnja do 20. kolovoza, s time da su najučestaliji oko 12. kolovoza.

Ovaj će vikend imati svoj najintenzivniji period tj. maksimum i to u noći s 12. na 13. kolovoza, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer će, zbog noći bez mjesečine koja bi nam inače svojom svjetlošću smanjivala mogućnost vidljivosti meteora, oni biti vidljivi i u noći sa subote na nedjelju.

Piše:
Tomislav Ević

Kako je za uživanje u ovom astronomskom fenomenu potrebno naći mjesto što udaljenije od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja na našem području kao prikladno mjesto za promatranje ovog nebeskog spektakla nameće se planinarski dom „Omanovac“, a nama najbliže organizirano astronomsko motrenje odvijat će se na Petrovom vrhu u Daruvaru 12. kolovoza od 22:00 do 05:00 sati prilikom kojega će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Jupiter i Saturn.

Svima onima koji se na Omanovcu odluče promatrati ovaj jedinstveni događaj neće biti potrebna nikakva posebna oprema poput teleskopa jer su meteori vidljivi golim okom dok promatrač leži na tlu, iako će vam biti potrebno barem pola sata da vam se oči priviknu potpuno na tamu.

Ono što trebate ponijeti je prostirka, deka ili ležaljka da se udobno smjestite, možda nešto odjeće dužih rukava za sitne sate i repelent protiv komaraca da vam ne pokvare doživljaj. Pogotovo treba naglasiti da ne gledate direktno u radijant ( ishodišnu točku meteorskog roja na nebu) jer ćete tamo opaziti najmanje meteora.

Idealna je to prilika (a i izgovor :) za kampiranje u prirodi onima koji imaju šator i za bijeg u svježije visine onima koji ne podnose ove vrele i sparne ljetne dane, a kako je u društvu sve veselije možda ovaj vikenda Omanovac bude svojevrstan astronomski kamp na otvorenom.

 

 

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

- Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
- Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
- Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza
- Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
- Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".
U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Izvor: Hrvatski astronomski savez (HAS)