banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
Sigurnost u prometu

Biciklisti, mopedisti i motociklisti, danas poseban oprez!

09.08.2018. 06:59 | 2013 pregleda | Vijesti

Tijekom današnjeg dana, od 8 do 13 sati, u koordinaciji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, na području naše Policijske uprave provest će se koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor vozača bicikla, mopeda i motocikla.

Piše:
Compas

Akcijom je predviđeno provođenje mjera kojima bi se povećala razina sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala, mopeda i bicikala.

Posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenje zaštitne kacige vozača i putnika, isteka važenja prometne dozvole, neregistriranih vozila, upravljanje prije stjecanja prava, upravljanje bez kategorije, neisticanje ili nepropisno isticanje registarskih pločica, tehničku neispravnost i ostalo.

S obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu, kao i sve češće sudjelovanje biciklista u prometnim nesrećama, posebna pozornost posvetit će se i prekršajima koje čine vozači bicikala, kao što su vožnja po nogostupu, nekorištenje biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru, nekorištenje ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala u prometu tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti i ostalo.

Također će se obratiti pozornost na vožnju i parkiranje po biciklističkim površinama drugih skupina vozila – kretanje motocikala po biciklističkim trakama i drugi prekršaji koji ugrožavaju promet biciklista.