banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC

Kratka sjednica, odluke jednoglasno prihvaćene

20.07.2018. 15:21 | 1220 pregleda | Vijesti

Sjednica gradskog vijeća održana jučer u poslijepodnevnim satima , sazvana skoro pa po hitnom postupku, bila je jedna od kraćih uopće, a razlozi njenog neuobičajenog srpanjskog termina su bile prvenstveno dvije točke dnevnog reda i to prijedlog odluke o davanju suglasnosti udruzi „Dobrovoljno vatrogasno društvo Pakrac“ za provedbu ulaganja: „ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA PAKRAC“ te prijedlog odluke o davanju suglasnosti  udruzi „Hrvatska žena Prekopakra“ za provedbu ulaganja: „GRAĐENJE ZGRADE ZA RAD UDRUGA MO PREKOPAKRA“. Godišnjim odmorima usprkos kvoruma je bilo, a od 16 vijećnika sjednici je nazočilo njih 12.

Piše:
Tomislav Ević

Po riječima gradonačelnice Anamarije Blažević, sjednica je sazvana kako bi se ove dvije udruge mogle kandidirati za bespovratna sredstva bez učešća koja se u tu svrhu dodjeljuju sukladno Mjeri 7.4.1 programa Ruralnog razvoja, za koje se Grad ne može direktno natjecati jer je svoje pravo na to izgubio kad su mu odobrena sredstva namijenjena projektu obnove gradskog trga ispred pakračke općine. Dvije točke dnevnog reda su objedinjene te su bratski i jedinstveno jednoglasno usvojene.

Kako na jučerašnjoj sjednici nije bilo suprotstavljenih mišljenja sve su odluke usvojene jednoglasno uključujući i odluku o proširenju obuhvata poduzetničke zone „Zona male privrede Pakrac“, kao i izvješće o radu i financijsko izvješće za 2017. godinu LRA PCP d.o.o. Pakrac koji je vijeću iznijela njegova direktorica Ivana Orban.

Iz financijskog izvješća i izvješća o radu vidljivo je da je LRA PCP d.o.o. prošlu godinu imao 1.4 milijuna kuna prihoda  (74% vlastitih sredstava i 26% gradska sredstva) i završilo u minusu od 580.000 kn, veći dio kojeg po riječima direktorice Ivane Orban otpada na otpis nenaplativih potraživanja koja su se prenosila iz prethodnih godina što bi značilo da realan minus iznosi 206.000 kuna, a njega objašnjava zastojem u objavljivanju natječaja na državnoj razini u 2015. i 2016. godini.

Istaknuta je i reorganizacija koja je nastupila prošle godine i koja je rezultirala smanjenjem broja zaposlenih kojih je sada 11. Iz djelatnosti kojima se bave izbačeno je upravljanje sportskom dvoranom, i ukinut knjigovodstveni servis ( pokretanje kojeg je bila maćehinska odluka grada, pokazujući time valjda koliko potiče i podupire lokalne poduzetnike koji se bave tom djelatnošću nastojeći im preoteti dio poslovanja; op. a. ).

Najveći dio prošlogodišnjih aktivnosti otpalo je na pisanje projekata za razne Hrvatske i EU fondove pri čemu su izradili 12 projekata koji su prihvaćeni i koji su ukupno vrijedni preko 58 milijuna kuna od čega na Pakrac odlazi preko 53 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok im projekti rađeni za dodatnih 5 natječaja nisu prošli čime nisu uspjeli osigurati dodatnih 9.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Uz projekte, ostatak poslovanja odnosio se na poduzetničke inkubatore, upravljanje objektima tržnice i djelovanje Pakračkog lista u online i tiskanom izdanju.

Gradski vijećnik Dragan Marin (SDP) podržao je izvješće ali nije zadovoljan učinkom PCP-a, jer smatra da su se mogli postići puno bolji rezultati i da je PCP još u „sivoj zoni“ te upitao kada će se manjak nadoknaditi i poslovanje dovesti u nulu ili čak i pozitivu? Kroz naplatu projekata ili buduće poslovanje?  Naglasio im je da trebaju biti aktivniji i agresivniji u pronalaženju dodatnih poslova i prihoda ukoliko to misle provesti u djelo.

Orban mu je odgovorila da su natječaji prošle godine ponovo pokrenuti što bi se, s obzirom na mehanizam provedbe projekata koji se mogu protegnuti na godinu do dvije, trebalo naplatiti ove i sljedeće godine, a uz pretpostavku daljnjih projekata kroz naredne tri godine trebalo bi doći do sanacije minusa i plusa u poslovanju.

Neven Garača (SDP) se nadovezao i uz tvrdnju da PCP pamti i bolje dane istaknuo pad prodaje Pakračkog lista te njegov mjesečni ritam izlazaka umjesto donedavnog dvotjednog, te upitao da li su razmišljali o prebacivanju dijela zaposlenika iz Pakračkog lista na rad u razvojnom odjelu PCP-a na projektima gdje bi valjda novac koji se za njihove plaće odvaja iz gradskog proračuna bio bolje iskorišten?

Orban mu je odgovorila da o tome nisu razmišljali, prije bi zaposlili nove ljude koji bi se bavili specijalno pojedinim poslovima budući da je to dosta komplicirano polje djelovanja.

Ivan Fričer (HDZ) također je uputio kritiku PCP-u, primijetivši da bi njegov razvojni odjel trebao više pozornosti posvetiti lokalnim poduzetnicima i potencirati komunikaciju s njima i pozivati ih na natječaje, nego čekati da oni sami dođu.

Aktualni sat koji je održan na samom početku jučerašnje sjednice nije dugo trajao a otvorio ga je vijećnik Robert Matijašević (HDZ) pitanjem o početku radova na obnovi trga, na što od gradonačelnice Blažević nije dobio definitivan odgovor budući da je trenutno u tijeku priprema dokumentacije za objavu natječaja za traženje izvođača kroz postupak  javne nabave, ali ona očekuje početak radova iduće godine.

Igor Cavalli (HDZ) uputio je pitanje Mariji Čar tj. ponovljeno pitanje iz travnja, kada će dvadesetoro školske djece iz Velikog Banovca konačno dobiti uređeno autobusno stajalište, na što mu je odgovoreno da su kontaktirane nadležne institucije i službe ta da iako još nisu ništa postigli po tom pitanju nadaju se riješiti to do početka školske godine.

Dragan Marin (SDP) istaknuo je potrebu da se uredi šikara bagrema u ulici Marina Držića koja već počinje uzrokovati štetu na vozilima kojima se onuda prolazi, a koju su do sada krčili okolni stanovnici, na što mu je od gradonačelnice obećano da će zaposlenici grada ojačani dvadesetak zaposlenih u javnim radovima posvetiti tome više pozornosti. 

Zoran Krejči (SDP) pohvalio je rezultate koje je susjedni Lipik postigao kao najučinkovitiji grad u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU po glavi stanovnika, čestitao im na tom postignuću i upitao gradonačelnicu Blažević zna li na kojem je mjestu Pakrac po tim mjerilima, kada će se Pakrac moći naći na toj top listi najučinkovitijih te što Grad, gradonačelnica i PCP poduzimaju po tom pitanju? Gradonačelnica Blažević ne zna na kojem je Pakrac mjestu po tim mjerilima i odbacila je te (statistički relevantne) rezultate kao pristrane jer se objavljuju na stranici gradonačelnik.hr što po njenoj informaciji gradonačelnici plaćaju kao promociju u čemu Pakrac ne sudjeluje (na stranicama gradonačelnik.hr se pisalo i o zapošljavanju 30 žena u Pakracu u sklopu projekta  Grada Pakraca naziva „Ja sam žena, a ne broj“ poslanog prošlog ljeta na natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena“, koji je zaživio u travnju ove godine, a i o mnogim drugim dobrim vijestima iz Pakraca. To je u skladu s politikom uredništva stranice gradonacelnik.hr o objavljivanu dobrih primjera i vijesti iz Hrvatske o čemu i oni sami na svojim stranicama pišu : „Ono što nas zanima i što želimo postići je poticanje pozitivne konkurencije među samim gradonačelnicima i gradskim upravama. Želimo dobre potaknuti da budu još bolji, a one uspavane, koji svoju funkciju vide kao 'fotelju' probuditi i potaknuti da i oni svojim djelovanjem zasluže mjesto među 'naj' gradonačelnicima. Za dobrobit svih građana i društva u cijelosti.“).

O trenutnim aktivnostima na području grada Pakraca rekla je da se radi se na povlačenju 129.593.583 kune sredstava iz EU fondova kroz 16 projekata što je popriličan iznos za Pakrac, dodavši da se na projektima radi vrlo oprezno imajući na umu gradski proračun koji je u međuvremenu stabiliziran, te da se ne žele zavlačiti u novi manjak u proračunu s obzirom na sufinanciranje u projektima i koliko ga može podnijeti gradski proračun. Podsjetila je i na nedavnu kupnju prostora i građevina bivšeg DIK „Papuk“  radi proširenja poduzetničke zone. Krejči je istaknuo da se podaci s tog portala itekako koriste u medijima i da bi gradonačelnica trebala na stranicama gradskog portala i lista istupiti s izjavom da se građane Pakraca obavijesti gdje je tu Pakrac i da ne zaostaje za ostalim gradovima ili možda čak prednjači.

Drugo pitanje oporbenog vijećnika Krejčija, postavljeno je po treći put i odnosilo se na vodomat na koji je grad dosad utrošio 100.00 kuna pakračkih poreznih obveznika koji je proljetos uklonjen s gradske tržnice. Na prije 6 tjedana održanoj sjednici kada je po drugi put postavio isto pitanje rečeno mu je da će se to uskoro riješiti na ovaj ili onaj način, pa ga zanima kada će se konačno vodomat pustiti u funkciju da donosi prihod gradu i zadovoljstvo korisnicima. Gradonačelnica je odgovorila da je to prebacila na njenog zamjenika Marijana Širca te se nada da će on to do sljedeće sjednice gradskog vijeća uspjeti srediti, na što joj je Krejči zahvalio i poručio da se nada da će muška ruka imati više uspjeha u rješavanju tog problema jer već 7 mjeseci nema pomaka.

Miroslava Ivančića (HDZ) zanimalo je stanje nedavno kupljenih nekretnina, i da bi to mogla biti vrlo dobra priča u budućnosti Pakraca. Gradonačelnica je istakla da je nekoliko zgrada u prilično dobrom stanju što se odnosi na zgradu bivše sušare, SLS-a i bivšu upravnu zgradu i kuhinju dok će se ostatak trebati najvjerojatnije ukloniti, što su utvrdili prilikom obilaska sa stečajnim upraviteljem. Potom će se pristupiti svim potrebnim koracima koji će voditi proširenju poduzetničke zone.