banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
Konstituirajuća sjednica skupštine zajednice Talijana Lipika

Novi predsjednički mandat Lionelli Brisinello

20.07.2018. 11:27 | 1323 pregleda | Vijesti

U lipičkom Multikulturalnom centru u četvrtak 18. srpnja održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Zajednice Talijana Lipika na kojoj je izabran predsjednik Skupštine, predsjednica i predsjedništvo Zajednice Talijana te predsjednica i članovi Odbora Garanata.

Tako je Lionella Brisinello, dosadašnja predsjednica Zajednice Talijana Lipika ponovno dobila novi predsjednički mandat, dok je za njezinu zamjenicu izabrana Martina Zanetti Pleša, a u predsjedništvo su ušle i Snježana Zandona, Anita Tutić i Manuela Horvat. Za predsjednika Skupštine Zajednice Talijana Lipika članovi su izabrali Ernesta Dalponta. Predsjednica Odbora garanata (Nadzorni odbor) u sljedećem mandatnom razdoblju bit će Marija Lokner Zanetti, a članovi Ivan Molnar i Klaudija Kovač.

Piše:
Matija Kulhavi

Početkom srpnja su provedeni izbori, na nivou Talijanske Unije, odnosno u svih pedeset i dvije Zajednice Talijana pa tako i u Zajednici Talijana Lipika. Ovo su bili redovni izbori u sklopu Talijanske Unije, a u Lipiku su bili prijevremeni radi usklađivanja s njima. Sukladno odredbama statuta Talijanske Unije, šezdeset dana prije izbora smo raspustili našu Skupštinu, raspisali prijevremene izbore i proveli ih istog dana kad i za Talijansku Uniju. Birali smo predsjednika Talijanske unije, kao i predsjednika Vijeća Talijanske Unije, predstavnika Zajednice Talijana koji će ići u Skupštinu Talijanske Unije te petnaest članova Skupštine Zajednice Talijana Lipika koji su na ovoj konstituirajućoj sjednici izabrali svoja upravna tijela“, rekla nam je Lionella Brisinello nova/stara predsjednica Zajednice Talijana Lipika.

Talijansku tradiciju, uz puno truda i rada članovi Zajednice Talijana Lipika nastoje čuvati i prenositi na mlađe generacije talijanskih potomaka, ali i nesebično ju dijeliti s čitavom lokalnom zajednicom pa i šire. Njeguju talijansku kulturu i običaje kroz pjevački zbor, folklornu grupu, dramske grupe, organiziraju tečaj talijanskog jezika, radionicu izrade tradicionalnih talijanskih papuča, pripremaju talijanske gastronomske delicije, imaju i boćarsku grupu, a tijekom godine sudjeluju na brojnim susretima u Lipiku, Lipovljanima, Siraču te diljem Hrvatske i inozemstva.