banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
OTKRIVANJE SPOMEN PLOČE URSU WEBERU

Svojom nesebičnošću zadužio je Pakrac, i postao simbol volonterstva u Hrvatskoj

05.07.2018. 15:01 | 1331 pregleda | Vijesti

Volonteri raznih nacija ostavili su dubok i neizbrisiv trag u Pakracu poslijeratnih godina, i u sjećanjima njegovih građana, svojim altruizmom i nesebičnošću koja ih je i motivirala da napuste svoje zemlje i dođu u jednu sasvim nepoznatu sredinu kako bi pomogli onima manje sretnima. Svojim su djelovanjem, radom i znanjem uvelike doprinijeli materijalnoj i društvenoj obnovi ratom poharanog Pakraca.

Piše:
Tomislav Ević

Jedan od njih bio je i Urs Weber, mladi švicarac, 24-godišnji student teologije, koji je s grupom svojih zemljaka početkom srpnja 1994. postao dijelom Volonterskog projekta Pakrac. Nažalost, život je tragično izgubio u ponedjeljak 27. srpnja, radeći na čišćenju razrušenih ostataka građevine u kojoj je današnji Muzej grada Pakraca, kada je prilikom čišćenja gornje etaže propao kroz oštećenu ploču i od zadobivenih ozljeda glave nakon nekoliko dana preminuo. Njemu u sjećanje i čast, danas prijepodne na Muzeju grada Pakraca otkrivena je spomen ploča, prilikom čega je Jelena Hihlik, ravnateljica muzeja istaknula kako se na ovaj način želi izraziti zahvalnost za nesebičan volonterski rad ovog mladog čovjeka.

O Ursu je govorio i bivši voditelj Volonterskog projekta Pakrac Gordan Božičević, danas predstavnik Miramida centra iz Grožnjana, rekavši kako su poslije Ursove smrti Grad Pakrac i cijeli Volonterski projekt, umjesto ljutitih i tužnih roditelja, dobili prijatelje koji su nastavili pomagati ovom gradu kao sto je činio i njihov sin. Tom prilikom pročitao je i pismo Ursovog oca Petera, koji je ganuo sve prisutne izrazivši u njemu sreću što njegovog sina Pakrac nije zaboravio pri čemu je na ovoj velikoj iskazanoj časti zahvalio pokretačima ovog čina i predstavnicima Grada Pakraca.

„Urs je svojom žrtvom obilježio poslijeratni Pakrac, a spomen ploča koju mu danas podižemo ujedno je i sjećanje na sve volontere koji su radili na materijalnoj i duhovnoj obnovi grada“ rekao je pakrački gradski vijećnik Dragan Marin, jedan od pokretača postavljanja spomen ploče koji ju je danas otkrio zajedno s Marijanom Šircem, zamjenikom gradonačelnice Pakraca. Otkrivanju spomen ploče Ursu Weberu prisustvovala je i Vesna Teršelič, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, koja je tom prilikom izjavila kako je Urs simbol volonterstva u Hrvatskoj te da je njegovo naslijeđe ono što nas obvezuje da tamo gdje su narušeni odnosi, u solidarnosti pružamo ruke jedni drugima i u nadi gradimo mir.

Po završetku svečanosti otkrivanja spomen ploče, u prostoru Gradske vijećnice u kompleksu Janković, održan je okrugli stol na temu volonterstva koji je dio projekta „Unaprjeđenje kapaciteta ženskih organizacija za učinkovit menadžment volontera“ financijski podržanog od Europskog socijalnog vijeća, a koji provode organizacije SOS RIJEKA - Centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za žene žrtve rata „Rosa“ Zagreb, OCD DELFIN Pakrac i NIT Korenica.