banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
Upoznavanje s iskustvom Hrvatske u procesu mirovne reintegracije

Studijska grupa iz Ukrajine posjetila Lipik

05.07.2018. 07:46 | 894 pregleda | Vijesti

Studijska grupa iz Ukrajine predvođena ministrom za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Vadimom Černišem i bivšim ukrajinskim veleposlanikom u RH, a danas savjetnikom ministra, Oleksandrom Levčenkom, koja ovih dana boravi u Republici Hrvatskoj, u srijedu 4. srpnja 2018. godine je posjetila Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Uvaženim su gostima u Lipiku dobrodošlicu poželjeli gradonačelnik Vinko Kasana, dogradonačelnik Slobodan Katunar te predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, zajedno s bivšim lipičkim gradonačelnicima Stjepanom Horvatom i Antunom Haramijom, kao i predsjednikom Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimirom Bišćanom i predsjednikom lipičke HVIDRA-e Branimirom Ljevakovićem te prevoditeljicom i predsjednicom Udruge Ukrajinsko - hrvatskog prijateljstva Irinom Matijević i voditeljicom ureda gradonačelnika Anitom Jurković, a zatim su svi zajedno položili cvijeće kod spomenika Ivana Franka u lipičkom perivoju i kod spomenika braniteljima Lipika na Trgu branitelja Lipika.

Cilj posjeta ukrajinske delegacije našoj zemlji bio je upoznati se s iskustvima mirovne reintegracije, ali i uspostave povjerenja među stanovništvom nekadašnjih okupiranih područja pa su tako prije Lipika posjetili Sisak, Vukovar i Osijek gdje su se susreli i s današnjim osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem koji je u vrijeme mirovne reintegracije bio predstojnik Vladina ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu, ali i desna ruka američkom generalu Jacques Paulu Kleinu, prijelaznom upravitelju kojega su na hrvatski istok tada poslali Ujedinjeni narodi (UN) u misiji UNTAES-a.