Medianno
COMUNITA' DEGLI ITALIANI DI LIPIK

Svečano obilježen Dan Zajednice Talijana Lipika

01.07.2018. 13:00 | 1528 pregleda | Vijesti

Ulicama Lipika vijorile su se talijanske i hrvatske zastave, a u dupkom ispunjenom lipičkom Multikulturalnom centru jučer je svečano obilježen Dan Zajednice Talijana Lipika. Više od stotinu uzvanika okupilo se kako bi proveli vrijeme u duhu talijanske tradicije koju uz puno truda i rada vrijedni članovi Zajednice Talijana Lipika nastoje čuvati i prenositi na mlađe generacije talijanskih potomaka, ali i koju nesebično dijele s čitavom lokalnom zajednicom.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon izvedbe himni koje su otpjevali članovi pjevačkog zbora Monte Dolada, uslijedila je recitacija dobrodošlice koju je na talijanskom jeziku izrecitirala djevojčica Tea, a zatim se okupljenima obratila Lionella Brisinello, predsjednica Zajednice Talijana Lipika, te poželjela dobrodošlicu svim dragim gostima, među kojima su bili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, Patricia Burigo, dopredsjednica udruženja „Belunezi u svijetu“, predsjednik udruženja emigranata grada Longarone Adriano Zoltan, dopredsjednica vijeća Talijanske Unije Marianna Jelicich Buić i dopredsjednik skupštine Talijanske Unije Paolo Demarin te predstavnici talijanskih udruga Zagreba, Kutine i Banja Luke, kao i predstavnici Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača.

Gradonačelnik Vinko Kasana je prilikom svojeg obraćanja čestitao članovima Zajednice Talijana Lipika njihov Dan te pritom napomenuo kako je ovako velik odaziv gostiju potvrda njihova vrijednog rada. Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako su pripadnici talijanske nacionalne manjine u Lipiku važni i uspješni poduzetnici, intelektualci, kulturni radnici i sportaši te je pritom zahvalio Vladi Republike Italije na svesrdnoj pomoći u poslijeratnim danima Domovinskog rata.

Podršku Zajednici Talijana Lipika iskazao je i dopredsjednik skupštine Talijanske Unije Paolo Demarin, zahvalivši Gradu Lipiku i gradonačelniku Kasani što njeguju multikulturalizam i dobru suradnju sa Zajednicom Talijana.

Rad članova Zajednice Talijana Lipika tijekom protekle godine prezentirala je predsjednica Lionella Brisinello kazavši kako su članovi svojim aktivnostima njegovali talijansku kulturu i običaje kroz pjevački zbor, dramske grupe, organizirali tečaj talijanskog jezika, radionicu izrade tradicionalnih talijanskih papuča, pripremali talijanska jela, a tijekom godine sudjelovali su i na brojnim susretima u Lipiku, Lipovljanima, Siraču te diljem Hrvatske i inozemstva.

Beluneški dijalekt i talijanski jezik važan su dio talijanske baštine na ovim prostorima, a kako bi se očuvao ili barem „ostao u uhu“ mladima, članovi Zajednice Talijana nastoje ga što je moguće više govoriti, čitati i slušati. Tako su u sklopu prigodnog programa Ana, Antonela, Marko, Luka, Leon i Lovro, učenici talijanskog jezika OŠ Lipik izveli recitaciju na temu ljubaznosti i lijepih riječi.

Ena Horvat i Dino Ciciliot, dvoje mladih članova lipičke Zajednice Talijana i učenika talijanskog jezika sudjelovalo je ove godine sa svojim radovima na temu emigracije na natječaju u Longaronu te su im ovom prigodom uručena i priznanja.

Prvi dio svečanog programa Dana Zajednice Talijana Lipik u Multikulturalnom centru je završio onako kako je i započeo – nastupom gostiju iz pjevačkog zbora Monte Dolada pod vodstvom Alessia Lavine izvedbom pjesama sjeverne Italije. Zbor je osnovan 1979. godine u mjestu Cadola, Ponte nelle Alpi, a ime je dobio po planini koja se izdiže iznad mjesta. Tijekom gotovo 40 godina djelovanja nastupali su diljem Italije i svijeta te su dobitnici prestižnih nagrada

Kulturno-umjetnički program se nastavio nastupom folklorne skupine Zajednice Talijana Lipika ispred Vatrogasnog doma u kojem je upriličeno druženje za sve sudionike jučerašnje proslave.

FOTOGALERIJA