Radio Daruvar
U ORGANIZACIJI GRADSKE KNJIŽNICE PAKRAC, MUZEJA GRADA PAKRACA I OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE PAKRAC

U Pakracu održana manifestacija “Tragom Jankovića”

09.06.2018. 09:40 | 1009 pregleda | Vijesti

U organizaciji Gradske knjižnice Pakrac, Muzeja grada Pakraca i Osnovne glazbene škole Pakrac 7. i 8. lipnja je održana manifestacija “Tragom Jankovića” čiji je cilj bio, kroz razna događanja, približiti građanima  ono vrijeme u kojem su se Pakrac i Lipik nalazili u posjedu velikaške obitelji Janković.

Piše:
Matija Kulhavi

Prvog je dana manifestacije u prostoru Muzeja grada Pakraca održan okrugli stol pod nazivom “Oživljena baština” u kojem je petnaestak sudionika, među kojima je bilo i stručnjaka poput povjesničara, arheologa te konzervatora, raspravljalo o grofovima Janković i nasljeđu koje su oni ostavili, a koje je bilo dobar temelj za budući razvoj, kako Pakraca, tako i Lipika, Daruvara i svih onih mjesta koja su se svojevremeno nalazili u njihovu posjedu.

Drugog dan manifestacije posjetitelji su se mogli provozati kočijom Državne ergele Lipik ulicama Pakraca, a upriličen je i obilazak grofovskih lokacija u pratnji kostimiranog stručnog vodstva. Također, održana je i radionica za djecu izrade knjižica brošurnim uvezom, sadržajno vezana uz Anu Janković, posljednju groficu Janković, a voditelj radionice je bio Zoran Vidaković iz Đurđevca. Isto tako, u dvorištu kompleksa Janković održana je i “Čajanka s groficom – pivo s grofom”, dok je kasnije u prostoru pakračke Gradske vijećnice, koja je također dio kompleksa Janković, održana “Barokna večer uz svijeće” koju su svojim nastupom uveličali barokni kvartet OGŠ Pakrac, zbor "Hungarike" iz Daruvara, "Contesse" i plesna skupina "Potkalnički plemenitaši" izvedbom baroknih plesova iz Gornje Rijeke.

FOTOGALERIJA