AS obrt
Društvo Mađara Pakrac

Bogatim kulturno-umjetničkim programom obilježili Dan Mađara

19.05.2018. 23:10 | 1083 pregleda | Vijesti

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom, u organizaciji Društva Mađara Pakrac, tradicionalno je 19. svibnja ispred Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ obilježen Dan Mađara koji se održao u sklopu manifestacije „Pakračko ljeto“, a svečanosti je ove godine nazočilo i dvadesetak predstavnika hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega.

Piše:
Matija Kulhavi

Događaju su, uz brojne goste, prisustvovala i prijateljska društva; Društvo Mađara Lipik, Zajednica Mađara Daruvar, Zajednica Mađara Pisanica, Zajednica Mađara Grubišno Polje, Zajednica Mađara Zagrebačke županije, Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine, Češka Beseda Prekopakra, Češka Beseda Doljani te Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač - od kojih su neka društva pjesmom i plesom prezentirala dio svojeg bogatog kulturno-umjetničkog izražaja i tradicije, dok su druga društva svoju kulturu i tradiciju predstavila nizom gastronomskih delicija.

Dobrodošlicu gostima poželio je Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac kazavši kako pakrački Mađari tijekom više od jedanaest godina organiziranog djelovanja, aktivno sudjeluju na brojnim manifestacijama, kako na području Pakraca, tako i na području Lipika, Daruvara, Lipovljana, Sirača te svih onih mjesta gdje se nalaze prijateljske udruge, na čije se pozive redovito odazivaju, a pri tome redovito predstavljaju mađarske običaje i tradiciju, naročito na području kulinarstva.

Okupljene su također pozdravili i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, gradonačelnik Cseprega Krisztian Vlasich i ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik.

Sve što vi radite ovdje, svaka aktivnost mađarske zajednice na području Zapadne Slavonije je izuzetno bitna za cjelovitu mađarsku zajednicu na području Republike Hrvatske. Danas sam ovdje došao kako bih to podržao i svojom nazočnošću. Mislim da smo u posljednje dvije godine ostvarili izuzetan napredak, prije svega u osiguranju sredstava za rad mađarskih udruga ovdje na području Požeško-slavonske županije, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, a s druge strane uspjeli smo od dviju vlada, mađarske i hrvatske, osigurati sredstva za onaj dio infrastrukture koju smo, ili dovršili ili obnavljamo, poput Doma Mađara u Velikoj Pisanici i Doma kulture u Brekinskoj te brojnim drugim mjestima s područja Slavonije i Baranje. Time pokazujemo kako svima onima koji žele raditi u interesu mađarske zajednice u Republici Hrvatskoj želimo osigurati uvjete za njihov rad“, rekao je saborski zastupnik Robert Jankovics napomenuvši kako mu je posebno drago to što mađarska zajednica u svojem radu, u očuvanju kulture i jezika, ima izuzetnu potporu od strane Vlade Republike Mađarske.

Ponosni smo što čuvate mađarsku kulturu i tradiciju na ovim prostorima“, istaknuo je gradonačelnik Cseprega Krisztian Vlasich, koji u svojem podrijetlu ima i hrvatske korijene, a uz kojeg je, ovaj put u svojstvu prevoditeljice, bila Mária Krály, inače predsjednica hrvatske samouprave Cseprega.

Naime, Csepreg, Daruvar, Lipik i Pakrac su se tijekom 18. i 19. stoljeća istovremeno nalazili u posjedu grofovske obitelji Janković te ih upravo ta važna činjenica trajno povezuje, a baština koju su Jankovići ostavili poslužila je kao dobar fundament za budući razvitak ovih gradova. Valja podsjetiti kako su članovi Društva Mađara Pakrac skupa s članovima Zajednice Mađara Daruvar, u rujnu prošle godine boravili u Csepregu gdje su ih pripadnici hrvatske zajednice upoznali s bogatom povijesti toga grada.

Obišli pakračke znamenitosti

Nakon bogatog kulturno-umjetničkog programa ispred Hrvatskog doma „dr. Franje Tuđmana“, koji je danas na kratko preuzeo ulogu svojevrsnog hrama multikulturalnosti ovoga kraja, gosti iz Cseprega su posjetili župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, s čijom ih je povijesti upoznala ravnateljica gradskog muzeja Jelena Hihlik, a zatim su se uputili u Saborni hram Svete Trojice gdje su se susreli s pakračkim parohom  Đorđem Teodorovićem, koji im je pak predstavio sjedište Pakračko-slavonske eparhije.

Nakon obilaska pakračke sakralne baštine uslijedio je posjet Muzeju vojne i ratne povijesti s čijim postavom je naše goste iz Mađarske upoznao prof. Mario Tušek, idejni začetnik i realizator ovog muzeja. U Muzeju Grada Pakraca, koji se ujedno nalazi u samom kompleksu grofovske obitelji Janković, predavanjem Jelene Hihlik o cjelokupnoj pakračkoj povijesti i s naglaskom na razdoblje Jankovića, završilo je upoznavanje članova hrvatske zajednice iz Cseprega sa znamenitostima i zanimljivostima Pakraca.

Posjetili Lipik i prisustvovali Otvorenom prvenstvu Hrvatske u motocrossu (dodano 20.5.2018.)

Drugog dana svojeg boravka na području Republike Hrvatske, a prije puta u Daruvar, gosti iz Cseprega na kratko su posjetili Lipik gdje ih se ponajviše dojmila Država ergela lipicanaca, koja isto tako potječe iz vremena velikaške obitelji Janković jer ju je utemeljio grof Izidor Janković. Tijekom šetnje lipičkim perivojem, neizostavno je bilo razgledavanje i paviljona" Izvor" iliti "Antunovog vrela" gdje su se Mađari napili lipičke geotermalne vode. 

Nakon Lipika, a na polasku u Daruvar, usput su skrenuli pogledati Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Motocrossu koje se održavalo na Matkovcu i gdje su članovi Društva Mađara Pakrac pripremali grah.

Fotogalerija:

Dan Mađara Grada Pakraca (19.5.2018.)

Mađari iz Cseprega: posjetili Lipik i obišli motocross (20.5.2018.)