banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
1993. - 2018.

Četvrt stoljeća Radio kluba „Lipik“

16.05.2018. 14:18 | 930 pregleda | Vijesti

Radio klub „Lipik“ osnovan je 4. svibnja 1993. godine, a povodom obilježavanja njegove dvadeset i pete obljetnice 8. svibnja je u Lipiku održana godišnja izvještajna skupština kojoj je, uz predsjednika Miroslava Filu i 17 članova, prisustvovao i izaslanik lipičkog gradonačelnika Renato Marinić.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon pozdravnih govora te usvajanja dnevnog reda skupštine, predsjednik Radio kluba „Lipik“ Miroslav Fila podnio je izvješće o radu samog kluba, od njegovih početaka pa sve do današnjih dana, a nakon njega svoja su izvješća podnijeli i predsjednik Nadzornog odbora Vlado Stakor, blagajnik Ivan Zandona te voditelji sekcija – Dragutin Kralj u ime konstruktorske sekcije, Marko Svjetličić u ime robotičke sekcije i Miroslav Fila u ime primo-predajne sekcije.

Tijekom skupštine je bilo govora o ovogodišnjem održavanju KV i UKV natjecanja “Lipik-contest”, koje se održava svake godine i do sada je postalo tradicionalno, a postavljeno je i pitanje nabave 3D-printera, o čemu je odlučeno kako će se još raspravljati u bliskoj budućnosti.

Izaslanik gradonačelnika Lipika Renato Marinić je pozdravio prisutne članove te im čestitao dvadeset i petu godišnjicu djelovanja, prenijevši im pri tome podršku od strane Grada Lipika.

RADIO KLUB „LIPIK“

(od osnivanja 4.05.1993. do današnjih dana)

"Ranih pedesetih godina, nekoliko tadašnjih entuzijasta, iz Lipika i Pakraca, u Lipiku su osnovali radio klub, koji je djelovao na području bivše općine Pakrac te je ubrzo preseljen u Pakrac. Na žalost, nitko od tih prvih radioamatera s ovog područja nije više živ, no postavili su temelje ostalim zaljubljenicima u radio tehniku koja se početkom šezdesetih godina naglo razvijala. U Lipiku je tada radila sekcija YU2CAI, radiokluba YU2FBC Pakrac.

Početkom Domovinskog rata, pojavila se potreba za poznavateljima radio komunikacija te se u prve postrojbe branitelja prvi uključuju radio amateri, ujedno i rezervisti veze bivše JNA, koji uvelike svojim znanjem i iskustvom doprinose sustavu veza u hrvatskim postrojbama.

Završetkom žestokih ratnih djelovanja i oslobađanjem grada, kad se situacija pomalo smirila, a civilni život vratio u Lipik, pojavila se ideja nekoliko članova spomenute prijeratne sekcije YU2CAI Radio kluba Pakrac i nekoliko dragovoljaca  da se u Lipiku osnuje radio klub.

Nositelji osnivanja bili su operatori Miroslav Fila 9A4MF i Dragutin Kralj 9A4DK, vezisti i osnivači službe - veze u prvim postrojbama HV-a na ovom području te Antun Marošević 9A4BQ, nastavnik u Osnovnoj školi Lipik i osnivač i voditelj konstruktorske sekcije kluba. Većina prvih članova bili su razvojačeni ili još uvijek aktivni branitelji, koji su za vrijeme ratnih zbivanja na ovom području uočili važnost i potrebu radio-veza i postali nerazdvojni prijatelji malih “voki-toki kutijica”, jer u to vrijeme mobitela još nije bilo.

Osnivačka skupština održana je 4.05.1993. godine u prostorijama Mjesnog odbora Lipik, u ulici Matije Gupca, gdje su se sastali: Zvonko Barišić, Rudolf Keč, Antun Marošević, dr. Marica Topić, Mato Bišćanin, Marino Zanetti, Dragutin Kralj, Mile Borić, Berislav Barčan, Miroslav Fila i kao zapisničar Sanja Klaić. Tako je ostvarena davna želja zaljubljenika u radio-amaterizam da Lipik ima vlastiti radio klub.

Dogovoreno je da klub nosi ime Radio klub “LIPIK”, a kao prvi predsjednik izabran je Miroslav Fila. Nakon toga klub je registriran, izrađen je Statut i postao je punopravni član Hrvatskog radioamaterskog saveza. Klub je 1997. godine učlanjen i u Zajednicu tehničke kulture Požeško - slavonske županije.

Radio klub "Lipik" je osnovan na prvoj crti, tada još aktivne bojišnice, i morao je krenuti od apsolutne nule, jer osim želje za postojanjem i radom kluba, nije imao ništa. Zahvaljujući entuzijazmu, želji za postankom i opstankom, što je u to vrijeme svim malobrojnim stanovnicima Lipika bio osnovni životni motiv, klub je uz mnogobrojne poteškoće počeo s radom. Značajnu podršku i pomoć dobio je od čelnih ljudi u Općini Lipik, lokalnih radnih organizacija te domaćih i stranih donatora.

Intenzivnijim radom članovi kluba su započeli 1995.godine, kada su dobili prostor u zgradi Društvenog doma Lipik. Zalaganjem člana Mate Bišćana, stigla je iz Engleske prva donacija, radio uređaj TS530SP, ručica za elektronac, elektronski taster, antena G5RV i prilagodna kutija za sve KV opsege do 100W snage, a od lokalnih donatora dobili su alat za rad konstruktorske sekcije. Primopredajna sekcija počela je pod pozivnim znakom 9A1CTL održavati veze s amaterima diljem svijeta. Tiskale su se, i u svijet slale prve QSL-karte.

Dolaskom Stjepana Horvata na mjesto gradonačelnika, povećao se prihod iz gradskog proračuna Radio klubu, te su kupuili novi uređaj FT 920, a kasnije i dvije UKV antene F9FT PRO XL 17 el, te KV Yagi 6 band antenu i rotatore za UKV antene, YESU GX 450 namijenjene za natjecateljsku lokaciju u Koritima gdje su u suglasnosti sa Šumarijom Lipik počeli uređivati šumarsku kućicu i ujedno odradili nekoliko UKV natjecanja. Nažalost lokaciju nisu uspjeli do kraja urediti, zbog promjene ravnatelja Šumarije, ali i promjene u shvaćanju odgovornih u Hrvatskim šumama. Zbog toga su odustali od daljnjih radova, iako je na uređenju šumarske kućice odrađeno puno radnih sati. DUZS je objavio natječaj za suradnju s radio klubovima, za rad u kriznim situacijama, na koji su se prijavili, te im je sufinancirana nabavka novog KV + UKV primopredajnika ICOM 7400 što je novo pojačanje u UKV natjecanjima.

Uspostavljena je dobra suradnja s Radio klubom "Pakrac" te zajedno rade i uređuju natjecateljsku lokaciju na izletištu Omanovac, koja je i danas u funkciji, gdje često odlazes djecom na UKV natjecanja nedjeljom.

Veća aktivnost je na UKV-u u natjecanjima, a rezultat su mnogi pehari za osvojena prva mjesta i mnogobrojne diplome. Na KV-u također sudjeluju u prosjeku na 10 natjecanja godišnje, gdje osvajaju diplome za prva mjesta za sudionike iz Hrvatske, a najbolji im je plasman u Japanskom nacionalnom natjecanju 2003. gdje su osvojili prvo mjesto u Europi, u kategoriji 7 MHz jedan operator. Također osvajaju razne diplome, a najviše lijepe diplome flore i faune što izdaju nacionalni savezi za odrađene veze sa zaštićenih područja na području njihove države.

Od 1997. Radio klub radi pod novim pozivnim znakom 9A4U, što uz nabavljeno linearno pojačalo za KV, omogućava lakši i uspješniji rad na KV-u. Za potrebe Kluba nabavljeno je i PC računalo s pisačem.

Radio klub “Lipik” je 1997. i 1998. organizirao povodom godišnjice oslobođenja Lipika, prvog oslobođenog grada u Republici Hrvatskoj, KV i UKV natjecanje “Lipik-contest”, koje se održava svake godine i do sada je postalo tradicionalno.

Tih godina u Klubu rade tri sekcije: konstruktorska, ARG-sekcija i primo-predajna sekcija. Konstruktorska sekcija, pod vodstvom Antuna Maroševića 9A4BQ, počela je s radom 1995. Rad se odvijao u prostoru i u suradnji s Osnovnom školom Lipik. Sekcija je okupljala učenike osnovne škole od V do VIII razreda i srednjoškolce. Radom u sekciji učenici su stjecali osnovna znanja iz elektronike upoznavajući osnovne elektroničke elemente, sklopove i uređaje. Gradeći s upoznatim elementima sklopove i uređaje proširivali su svoja tehnička znanja i zadovoljavali interese za tehnikom već od najranije dobi. Ovaj rad im je pružao znatno više nego što im je mogao dati tadašnji skraćeni program nastave tehničke kulture u osnovnoj školi, gdje su tim novim programom ukinuti praktični radovi. Većina članova sekcije nakon završetka osnovne škole nastavljala je školovanje u elektrotehničkim, ili njima srodnim školama, gdje su bili među najboljim učenicima. Najuspješniji su svake godine sa svojim radovima sudjelovali na Smotrama tehničkog stvaralaštva mladih. Na svakoj od Županijskih smotri, imali su prvoplasirane učenike u područjima tehnike vezanim uz elektroniku, a kasnije i robotiku, koji su time izborili pravo sudjelovanja na Državnim smotrama gdje su postigli solidne rezultate.

Na petnaest Državnih smotri od 1995. do 2009. postignuti su značajni rezultati u robotici: 1. mjesto 2003. godine, druga mjesta 2001., 2004. i 2009. i treće mjesto 2006. godine.

Posljednjih godina konstruktorska sekcija radi u prostoru Radio kluba, ali zbog sve slabijeg interesa mladih sa skromnim rezultatima. Rad je malo oživio prošle godine dolaskom nekolicine mladih članova te je za potrebe sekcije nabavljeno nešto alata i pribora.

ARG-sekcija je osnovana u ljeto 1996. inicijativom predsjednika kluba Miroslava File. Materijalnu osnovu za rad ove sekcije daje konstruktorska sekcija izradom prvih goniometara. Klub nabavlja tri mini odašiljača za treninge, aktivira nekadašnjeg goniometristu Ivana Zandonu kao voditelja sekcije, te počinju treninzi najprije u prostorijama osnovne škole, a za ljepšeg vremena i u lipičkom parku. Nažalost širi teren u okolici nije bio dostupan za ove aktivnosti zbog zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, pa pravog terena za trening nisu ni imali.

U 1997. i 1998. godini članovi ARG-sekcije sudjeluju na natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate:

-otvoreno prvenstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru (ekipno treće mjesto)

-državno prvenstvo Hrvatske u Ludbregu (7. i 11. mjesto od 28 natjecatelja)

- otvoreno prvenstvo Bjelovarsko-bilogorske županije (3. i 7.mjesto)

-međunarodno natjecanje u Sloveniji (ekipno 5. mjesto)

-otvoreno prvenstvo Ludbrega (3. mjesto mlađi junior)

-državno prvenstvo u Križevcima (7. mjesto senior, 10. i 11. mjesto juniori)

Zbog velikih troškova putovanja na natjecanja, a skromnih financijskih sredstava, odustalo se od odlazaka na natjecanja, a ubrzo je i sekcija zbog zdravstvenih problema voditelja ARG sekcije i slabog interesa mladih prestala s radom.

Dolaskom novih članova u klub, profesora Marka Svjetličića i Ivana Kiša te nekoliko učenika -  srednjoškolaca i osnovnoškolaca, prošle godine se oformljuje i robotička sekcija. Njihovom aktivnošću postavljen je informatički dio učionice, umrežena su dobivena računala i održane su dvije radionice iz robotike za mlade."

(iz izvješća Miroslava File, predsjednika Radio kluba "Lipik")